Hlavní obsah

Exšéf kriminálky odmítl, že by v kauze Vidkun vynášel informace ze spisů

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Bývalý ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV) Milan Pospíšek v pondělí před senátem olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě přiznal kontakty se dvěma obžalovanými v korupční kauze Vidkun - někdejším náměstkem olomouckého krajského ředitele Karlem Kadlecem a vlivným podnikatelem Ivanem Kyselým. Odmítl však, že by vynášel informace ze spisů.

Foto: Petr Marek, Právo

Milan Pospíšek u olomouckého krajského soudu

Článek

Kadlece Pospíšek podle svých slov poznal až ve funkci vedoucího SKPV v Šumperku. Ten ho pak seznámil s Kyselým. „Setkal jsem se s ním snad jen třikrát čtyřikrát. Poprvé to bylo na schůzce s Kadlecem ve Vésce u Olomouce. Byli tam i Kyselý a také bývalý ministr vnitra Ivan Langer. O tom, že tam budou, jsem však předem nevěděl,“ tvrdil Pospíšek, který byl v kauze sám vyslýchán, nakonec kvůli ní odešel od policie a nyní v ní vystupuje jako svědek.

„Tehdy jsme se bavili o tenise. Kyselý tam, ale ani později po mně nepožadoval žádné informace z trestních spisů a stejně tak nežádal, abych něco ovlivnil. Nebyl jsem ani u toho, že by toto chtěl po Kadlecovi,“ prohlásil Pospíšek.

Státní zástupci lhali a manipulovali s fakty, řekl u soudu exministr Langer

Krimi

Proč měl kontakt na Kyselého uložený v telefonu pod jménem Libuška, což byla jeho přítelkyně, však soudu vysvětlit nedokázal. Stát se to podle něj mohlo v důsledku nějakého technického nedopatření. Tvrdil, že všechny kontakty, prý jich bylo okolo 1500, měl uloženy pod jménem a příjmením konkrétního člověka.

Policejní náměstek Kadlec je obžalován z toho, že podnikateli Kyselému pravidelně a účelově poskytoval informace z devíti trestních řízení. Kyselý zase z toho, že Kadlecovi přímo dával instrukce, jak při šetření kauz postupovat. Ten to však u soudu už dříve popřel. Hájil se tím, že Kyselého využíval jako informátora, byť o tom neučinil úřední záznam.

Šlo o sesazení policejního prezidenta, řekl soudu bývalý ředitel olomoucké pobočky GIBS

Krimi

Pospíšek připustil, že o některých z inkriminovaných kauz s tehdejším policejním náměstkem hovořil, ale podle něj výhradně v rámci služební pozice. „Nikdy jsem v rámci jakékoliv debaty s Kadlecem ale nenabyl dojmu, že by Kyselého využíval jako informátora,“ zdůraznil.

V kauze jsou kromě Kyselého a Kadlece obžalováni také tehdejší šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil. Zatím jako jediný nevypovídal Kyselý. Z pondělního jednání stejně jako z předchozích se omluvil ze zdravotních důvodů. Výslechy svědků budou pokračovat i v příštích dnech a týdnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám