Hlavní obsah

Státní zástupci lhali a manipulovali s fakty, řekl u soudu exministr Langer

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Za vznikem kauzy Vidkun, která podle obžaloby odkrývá korupční vztahy mezi policisty, podnikateli a správou, jsou spory mezi policisty na krajském policejním ředitelství. Uvedl to v úterý někdejší ministr vnitra a bývalý místopředseda ODS a Sněmovny Ivan Langer před Krajským soudem v Olomouci, k němuž byl v případu předvolán jako svědek.

Cítím se jako poškozený, řekl exministr LangerVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Právě Langer, který nyní působí mj. jako advokát, byl jedním z těch, u nichž policie v polovině října 2015 provedla domovní prohlídky. V jeho bytě v Olomouci strávili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu více než 13 hodin.

Část věcí a dokumentů zabavených při prohlídkách v Langerově bytě, kanceláři a bezpečnostní schránce získala policie až v květnu 2016, a to kvůli sporu, zda nepodléhají advokátnímu tajemství. Kriminalistům je vydal ostravský krajský soud. Langer v případu obžalován není.

Šlo o sesazení policejního prezidenta, řekl soudu bývalý ředitel olomoucké pobočky GIBS

Krimi

Skupina policistů se podle Langera snažila odstranit z funkce někdejšího náměstka krajského policejního ředitele v Olomouci Karla Kadlece, který je v případu obžalován. Jednalo se o policisty z jeho útvaru, kteří na něj podávali i stížnosti. Když se jim plán nepodařil, sami odešli.

Cítí se jako poškozený

„Část takto odešlých policistů skončila v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a pak to byli ti, kteří chodili po našich bytech při domovních prohlídkách,“ zdůraznil Langer. „Cítím se v kauze Vidkun spíše jako poškozený než jako svědek,“ doplnil.

„Cítím se poškozený organizovanou skupinou státních zástupců Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci a policistů bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, neboť v této kauze zcela prokazatelně lhali, manipulovali s fakty a zatajovali skutečnosti s cílem poškodit mě i další osoby a způsobit jim trestní stíhání,“ řekl Langer po výslechu novinářům.

„Na prvopočátku toho všeho byl podle mě spor policistů, u kterého si státní zastupitelství rozhodlo, že se bude podílet na odstranění policejního prezidenta (Tomáše) Tuhého, a když najednou zjistili, že si o tom někdo povídá, tak museli zasáhnout,“ konstatoval Langer. Motivací konání VSZ v Olomouci vůči jeho osobě bylo podle něj zřejmě to, že od léta 2013 patří mezi jeho velké kritiky.

Celá kauza Vidkun je podle Langera postavená na lžích a na výmyslech. „Já věřím, že jednání u tohoto soudu popíše skutečnost tak, jak se děla, a že žalovaní budou žalobci a žalobci budou obžalovanými,“ doplnil.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ivan Langer u soudu

To, že v kauze figuruje Langer pouze jako svědek, je důvod, proč soud nepřikročil k provedení listinných a další důkazů, které byly u něj zajištěny. „Soud prováděl veškeré listinné důkazy, které považuje za nutné pro rozhodnutí ve věci, respektive které prokazují něco, co tvrdí obžaloba. V některých konkrétních případech, a netýká se to jen materiálů zajištěných při domovních prohlídkách u doktora Langera, ale týká se to veškerých důkazů, soud neakceptoval návrh ze strany státního zástupce. Jde o důkazy, které ve vztahu k podané obžalobě neprokazují žádnou skutečnost, kterou obžaloba tvrdí,“ uvedl k tomu již dříve soudce Martin Lýsek.

Kauza Vidkun je vykonstruovaná, jednal jsem v souladu se zákonem, řekl Kadlec

Krimi

V kauze Vidkun čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku bývalý náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby, někdejší olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) z podplácení a bývalý šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Měli dávat informace

Kadlec měl podle obžaloby Kyselému, blízkému příteli Ivana Langera, pravidelně a účelově poskytovat informace z devíti trestních řízení, přičemž informace o nich údajně získával mimo jiné i od svého podřízeného Petrůje. Šlo například o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, jezdeckého závodiště v olomoucké městské části Lazce, ale i o kauzu Tesco SW a další, které měly zůstat utajeny.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Obžalovaní v kauze Vidkun

Kyselý měl cenné informace údajně využívat k posílení svého vlivu a dávat pokyny, jak má policie při šetření jednotlivých kauz jednat. Informace poté podle žalobců předával dalším lidem s významným politickým či ekonomickým vlivem v Olomouckém kraji, mj. i Langerovi či Rozbořilovi.

„To nemohu vyloučit,“ odpověděl Langer na otázku soudce, zda s Kyselým hovořil o věcech, o kterých mu sdělil (Kyselý), že o nich mluvil s Kadlecem. „Nevím, zda šlo o informace z trestních řízení, ale mám o tom pochybnosti. Nikdy neřekl, že by šlo o informace z policie. Jednalo se navíc o případy, které již byly medializovány a hýbaly olomouckou veřejností,“ doplnil Langer.

Připustil, že s Kyselým má dlouhodobý přátelský vztah. Je také akcionářem firmy IES Moravia Real, jejímž většinovým vlastníkem je Kyselý. „V roce 2014 jsem od něj koupil několik společností, o které už neměl zájem,“ konstatoval Langer.

Kromě Kyselého, jenž nadále podniká v realitách, změnili všichni obžalovaní své profese. Kadlec byl kvůli kauze od policie propuštěn, přičemž výpověď neúspěšně napadal u soudů. Petrůj byl postaven mimo službu, Rozbořila stála kauza politickou kariéru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám