Hlavní obsah

Exposlanec Šnajdr vypovídal kvůli Bulovce, policie mu pak prohledala byt a kanceláře

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někdejší poslanec ODS Marek Šnajdr znovu vypovídal na policii. Ta jej viní z přijetí padesátitisícového úplatku v kauze údajných manipulací s veřejnými zakázkami v Nemocnici Na Bulovce. O výslech požádal kriminalisty sám. Chtěl mimo jiné rozporovat tvrzení lobbisty Tomáše Horáčka, který v kauze zakázek v pražských nemocnicích také figuruje jako obviněný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr

Článek

„Týkal se všech skutečností, které pan Horáček tvrdí,” řekl Právu po skončení výslechu Šnajdr. „Vyžádal jsem si ho já a stalo se tak již podruhé. Poprvé jsem si ho žádal v únoru 2019 a moje žádost nebyla vyslyšena, a přesto jsem byl pak podle mého názoru protiprávně zadržen v listopadu. Takže jsme tu žádost zopakovali,” dodal.

Manipulace s tendry na Bulovce: Policie obvinila ty, na něž Horáček ukázal

Domácí

Doplnil také to, že je schopný prokázat, že „výpovědi pana Horáčka jsou účelové a lživé a jsou vedeny snahou se mu pomstít a zajistit si neoprávněný majetkový prospěch“.

Horáček za ústřední postavu kauzy označil právě Šnajdra s tím, že on měl vše řídit a domlouvat.

Obviněných pět lidí, dvě firmy

Šnajdra policie podezřívá z přijetí padesátitisícového úplatku v souvislosti s údajnou manipulací s tendrem na obnovu lineárních urychlovačů na Bulovce s předpokládanou hodnotou 120 milionů korun. Tendr měl být údajně ušit na míru konkrétní firmě.

Advokát Lukáš Trojan, který exposlance zastupuje, toto tvrzení již dříve odmítl s tím, že pro to policie nemá důkazy. Jediným důkazem je prý proti jeho klientovi výpověď již zmíněného Horáčka, který výpovědí usiluje o mírnější trest a status spolupracující obviněného.

Není vůbec jasné, že „Mára“ z odposlechů jsem já, tvrdil u výslechu exposlanec Šnajdr

Krimi

V případu je společně se Šnajdrem obviněna také bývalá ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská či její někdejší náměstkyně Marie Nushiová. Dále pak trestnímu stíhání čelí Pavel Tobiáš, jednatel společnosti Elekta Services, která tendr vyhrála a je taktéž obviněná, nebo podnikatel a Šnajdrův známý Vlastimil Došek se svou společností Lamboro.

Šnajdr byl na výslechu v budově v pražské Dlážděné ulici, kde v minulosti sídlila protikorupční policie a nyní tam má své kanceláře Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Strávil tam zhruba čtyři hodiny.

Další domovní prohlídky

Podle informací Práva poté, co někdejší náměstek ministra zdravotnictví skončil s připravenou výpovědí, mu kriminalisté předložili písemné povolení k domovním prohlídkám v jeho dvou kancelářích a u něj doma.

Důvodem je snaha vyšetřovatelů získat dokumenty a další důkazy týkající se například nákupu a prodeje bytu v Praze 5.

O půdním rozestavěném bytě se exposlanec rozmluvil během svého listopadového výslechu, když se snažil vyvrátit tvrzení spoluobviněné exředitelky Bulovky Andrey Vrbovské o dluhu, který vůči ní údajně měl.

Známý exposlance Šnajdra, podnikatel Lekeš, je obviněný v „Horáčkově“ kauze

Krimi

„Jediné, co mě napadá, pokud paní doktorka Vrbovská hovoří o dluhu, ale nejsem si jistý, zda to časově sedí, je skutečnost, že po jejím odstoupení od budoucí kupní smlouvy na rozestavěný byt jsem jí dlužil vrácení zaplacené zálohy,“ vypověděl tehdy Šnajdr.

Zálohu ve výši řádově ve stovkách tisíc korun prý vracel někdy v roce 2017, tedy v období, kdy se policie o fungování pražských nemocnic již zajímala.

Po skončení výslechu tak exposlanec podle zdroje Práva zamířil do kanceláře v pražském Florentinu, kde se měla uskutečnit první z domovních prohlídek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám