Hlavní obsah

Expolicisté stíhaní kvůli korupci stanou u soudu

Právo, pab

Na lavici obžalovaných nakonec přece jen skončí dnes již bývalý inspektor z karlovarského oddělení cizinecké policie a jeho kolegyně z pracoviště v Chebu, u kterých plzeňský státní zástupce letos na jaře zastavil trestní stíhání pro podezření z korupce. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) nyní rozhodnutí o zastavení trestního stíhání zrušilo a nařídilo případ dovést až k soudu.

Článek

„My jsme byli toho názoru, že shromážděné důkazy v této trestní věci k odsouzení nestačí. Nejvyšší státní zastupitelství ale má na věc jiný pohled s tím, že zhodnocení důkazů a rozhodnutí bychom měli nechat na soudu,“ řekla dozorující žalobkyně Irena Kondrová z Krajského státního zastupitelství v Plzni.

Oba policisty zatkli detektivové z Inspekce Policie ČR loni v květnu. „Policista a policistka od podzimu roku 2008 ve spolupráci s civilními osobami vyřizovali nadstandardními způsoby žádosti cizinců o povolení pobytů na území České republiky a za tyto služby přijímali finanční hotovost nebo jiné výhody,“ uvedla už dříve mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Při akci Sněženka byly kromě uvedených policistů zadrženy ještě tři civilní osoby. Ty jsou trestně stíhány za podezření z podplácení.

„Oba dva policisté už byli propuštěni ze služebního poměru. Pracovali na oddělení povolování pobytů,“ řekla mluvčí Oblastního ředitelství cizinecké policie v Plzni Pavla Lohrová.

V karlovarském kraji se nejedná o první případ. Před soudem v Karlových Varech tak teď například stojí bývalí policejní inspektoři karlovarské cizinecké policie Pavel Kábrt a Radek Kocáb. Oba měli podle obžaloby v letech 2002 až 2004 za peníze legalizovat pobyty cizinců a brát úplatky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám