Hlavní obsah

Expolicista nemusí vnitru platit milion za smrt řidiče. Nárok je promlčený

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

S velkou úlevou odešel ve středu od Krajského soudu v Plzni bývalý policista Jaroslav Kraft (49), který před 25 lety během zákroku na Rokycansku smrtelně zranil řidiče Josefa Šoltyse. Nemusí totiž zaplatit téměř milion korun, který po něm vymáhalo ministerstvo vnitra jako náhradu za vyplacené odškodné pozůstalým.

Soud s bývalým policistou Jaroslavem KraftemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Krajský soud nyní v odvolacím řízení potvrdil rozhodnutí okresního soudu, který žalobu ministerstva vnitra proti Kraftovi loni v srpnu zamítl s tím, že ji podalo pozdě. Rozsudek je pravomocný.

„Pokud soud přiznal nároky poškozených podle zákona o odpovědnosti státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci, tak podle stejného zákona stát právo regresu uplatňuje na toho, kdo se nezákonného postupu dopustil,“ uvedl předseda senátu krajského soudu Miroslav Hromada. Podle tohoto zákona se nárok státu na regresivní úhradu promlčí za rok ode dne, kdy byla zaplacena náhrada škody.

Vnitro chce milion po expolicistovi, který ubil řidiče

Krimi

„A jelikož ministerstvo uhradilo pozůstalým částku za odškodnění v lednu 2017 a žalobu ve věci podalo v lednu 2019, je takový nárok promlčený,“ vysvětlil Hromada.

Udeřil ho do břicha

Josef Šoltys zemřel v listopadu 1994. Tehdy se vracel autem z restaurace, kde vypil několik piv. Kraft byl členem policejní hlídky, která ho chtěla u Těškova zkontrolovat.

Podle obžaloby řidič nechtěl zastavit, dojel až k rybníku, kde zůstal zamčený v autě. Když nakonec z vozu vystoupil, policisté ho zpacifikovali a odvezli na služebnu. Tam zkolaboval a později v nemocnici zemřel.

Měl protržená střeva a slinivku. Zranění mu podle rozsudku způsobil Kraft, když jej během převozu na služebnu několikrát udeřil do břicha. Za ublížení na zdraví s následkem smrti ho soud poslal na dva roky za mříže.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Soud s bývalým policistou Jaroslavem Kraftem

Původně byli ze smrti Šoltyse obžalováni oba policisté, druhého člena hlídky soud osvobodil. Pravomocný rozsudek padl až po 14 letech. V roce 2015 pak v civilním řízení vysoudila manželka a jeho dvě dcery odškodnění v celkové výši 886 tisíc korun.

„Doufám, že je to celé definitivně za mnou. Tak snad už mě nic nepřekvapí,“ reagoval Kraft po středečním verdiktu soudu. Dodal, že zpráva od ministerstva ohledně požadovaného nároku přišla jako blesk z čistého nebe.

„Já vůbec nevěděl, že se soudili s pozůstalými o náhradu škody. Po devíti letech od odsouzení mi najednou přijde platební rozkaz, že mám zaplatit skoro milion. Tak jsem se bránil,“ dodal Kraft.

Reklama

Výběr článků

Načítám