Hlavní obsah

Exnáměstkovi hradeckého primátora soud potvrdil podmínku. Zaplatit musí 23 milionů

– Praha
Novinky, bad

Za předražený parkovací dům v Hradci Králové potvrdil někdejšímu náměstku tamějšího primátora Josefu Malířovi pražský vrchní soud tříletý podmíněný trest. Zároveň ale přidal k trestu i pětiletý zákaz činnosti a třísettisícový peněžitý trest. Malíř musí také nahradit třiadvacetimilionovou škodu. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý náměstek hradeckého primátora Josef Malíř přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Způsob hodnocení důkazů soudem prvního stupně je logický,“ uvedl předseda odvolacího senátu Radek Hartman, který zamítl Malířovo odvolání a naopak vyhověl námitkám státního zastupitelství, pro které byl trest hradeckého krajského soudu příliš mírný.

Kauza se týká stavby a odkupu parkovacího domu v areálu bývalé mlékárny u hlavního vlakového nádraží. Podle žalobce náměstek primátora Malíř, který byl ve funkci v letech 2002 až 2010, podal členům městské rady a následně zastupitelům nepravdivé informace tak, aby schválili odkup domu od soukromé firmy za cenu nevýhodnou pro město. Mělo jít zejména o velikost parkovacího domu a počet jeho parkovacích míst.

Cena o 33 milionů vyšší

Parkovací dům Hradec skutečně v roce 2010 koupil za 75 milionů, přitom podle revizního znaleckého posudku byla jeho obvyklá cena 41,6 milionu.

Malíř trval na své nevině, žádné nepravdivé informace prý nikomu nedával ani nikdy nechtěl uvést nikoho v omyl. „A rozhodně nebylo mým cílem protlačit nějakou stavbu za každou cenu, přestože je drahá,“ uvedl v lednu po vynesení rozsudku u královéhradeckého soudu Malíř.

Jeho advokát ve středu navrhoval opětovné zproštění. Státní zastupitelství oproti tomu navrhovalo nepodmíněný trest při samé spodní hranici sazby, která je v Malířově případě pět až dvanáct let vězení. Zároveň žalobkyně navrhovala zákaz činnosti.

Vrchní soud projednával případ totiž už potřetí. Malíř byl nejprve obžaloby zproštěn, po dovolání státního zástupce a zásahu Nejvyššího soudu byl osvobozující rozsudek zrušen a případ se vrátil do Hradce Králové. Napodruhé Malíře soud uznal vinným a uložil mu podmíněný trest, ten ale zrušil pražský vrchní soud a kauza opět cestovala zpět do Hradce, kde si Malíř letos v lednu vyslechl opět podmíněný trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám