Hlavní obsah

Exfunkcionář ČSSD Kuś musí zaplatit 100 tisíc za falšování lustrace

Právo, kij
OSTRAVA
Aktualizováno

Bývalý člen širšího vedení ČSSD Marián Kuś dostal od ostravského soudu peněžitý trest 100 tisíc korun za falšování svého lustračního osvědčení, které mělo dokázat, že nebyl spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti.

Článek

Podle soudu někdejší českotěšínský místostarosta předložil v ČSSD padělané osvědčení před krajskými volbami v roce 2004. Strana to po svých kandidátech tehdy požadovala.

Ministerstvo vnitra však v témže roce poslalo Kuśovi dvě lustrační osvědčení, obě s tím, že byl spolupracovníkem StB. „Obžalovaný se uznává vinným, že 17. 5. 2004 předložil krajskému výboru ČSSD na žádost sekretariátu strany nepravdivé lustrační osvědčení,“ uvedla soudkyně Jitka Kaustová.

Na dokument někdo před slovo byl připsal ne, tudíž na něm pak bylo uvedeno, že Kuś nebyl evidován v komunistických svazcích.

Okresní jej zprostil obžaloby

Okresní soud loni Kuśe obžaloby zprostil. Ale krajský soud tento rozsudek zrušil a nařídil nové projednání případu.

Soudkyně při čtení nového rozsudku konstatovala, že Kuś zfalšováním osvědčení vážně narušil důvěru ve veřejnou správu, demokracii a svobodné volby.

Kuś, který byl v roce 2004 nakonec díky falešnému lustračnímu osvědčení zařazen na kandidátku, je stále členem krajského zastupitelstva. Ze své funkce odmítl rezignovat. ČSSD ho ze svých řad vyloučila.

Pokud by Kuś, který je dnes soukromým podnikatelem, peněžitý trest nezaplatil, musel by strávit pět měsíců za mřížemi. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám