Hlavní obsah

Exekutor zabavil romskému sdružení věci kvůli ztracené dotaci

Právo, vor
Karlovy Vary

Exekutor v úterý odpoledne zabavil veškeré zařízení v sídle Romského občanského sdružení (ROS) v Sokolovské ulici v Karlových Varech - Rybářích. Poslal jej tam karlovarský krajský úřad, který na ROS vymáhá dotaci ve výši zhruba 1,1 miliónu korun na vybudování vzdělávacího střediska pro Romy, které ale nikdy nefungovalo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Představitelé ROS tvrdí, že občanské sdružení už od dubna loňského roku neexistuje, a že exekutor zabavil věci patřící zcela jinému sdružení, Občanské poradně.

„Podali jsme návrh na exekuci Romského občanského sdružení, protože organizace porušila grantovou smlouvu uzavřenou s krajem,“ uvedla mluvčí karlovarského krajského úřadu Andrea Bocková.

„ROS měla podle této smlouvy vybudovat v Karlových Varech vzdělávací středisko Romů, ale přitom jej nikdy nevybudovala. Nebyla vytvořena učebna a ani nebyli zajištěni odborní lektoři,“ pokračovala Bocková.

Dvě exekuční řízení

„Vedena jsou dvě exekuční řízení, a to na dotaci ve výši 1,13 miliónu korun, a rovněž na soudní náklady v objemu 45 tisíc korun,“ dodala Bocková.

„Naše občanské sdružení už 1. dubna loňského roku přerušila oficiálně svoji činnost, protože přišla o registraci k poskytování sociálních služeb,“ uvedl někdejší předseda ROS Ladislav Bílý, podle kterého se spor s krajem táhne už šestým rokem.

„Exekutor tady byl už v červnu, ale musel odejít, protože jsme to všechno prokázali. Teď přišel opětovně, a to v doprovodu policie, a odnesl prakticky cizí věci. Počítače, na kterých se zrovna pracovalo, vytáhl ze zásuvky. Přitom patří Občanské poradně, která nemá s ROS nic společného. V počítačích jsou navíc citlivá data dvou tisíc klientů Občanské poradny,“ podivoval se Bílý.

Podle právního zástupce ROS Josefa Havlíčka ROS skutečně neexistuje. „Vše, co zabavili, patří Občanské poradně,“ uvedl. „Připravuji žalobu, protože Občanská poradna neodpovídá za ROS,“ dodal. „Pokud vím, tak zmiňovanou dotaci od kraje ROS nikdy nedostala. Peníze jsou čert ví kde,“ dodal Havlíček.

Na Bílého podal trestní oznámení před dvěma lety také karlovarský magistrát. Stalo se tak kvůli tomu, že měl Bílý předložit falešné doklady prokazující bezdlužnost ROS, když žádal o dotace od města. „Byl jsem na výslechu na policii, ale od té doby je ticho po pěšině,“ komentoval Bílý.

Reklama

Výběr článků

Načítám