Hlavní obsah

Exekutor, který měl zpronevěřit 80 miliónů, dostal pokutu 1,5 miliónu

– Praha
Právo, Petr Kozelka

Pražský soudní exekutor Jozef Višvader, který proslul tím, že měl zpronevěřit 80 miliónů a pak utéct za hranice, byl kárným senátem Nejvyššího správního soudu (NSS) v pondělí potrestán pokutou 1,5 miliónu korun. Ministerstvo spravedlnosti přitom navrhovalo jeho odvolání z funkce soudního exekutora, která mu stále oficiálně přináleží, přestože sedí ve vězení a na krku má vyšetřování z podvodu.

Foto: Policie ČR

Jozef Višvader

Článek

Pokuta mu byla soudem udělena za předchozí pochybení v jeho exekutorské praxi. „Kárný senát nemůže přihlédnout k tomu, že je obviněný stíhán anebo že dokonce v současné době sedí ve vězení, protože tyto skutečnosti ministerstvo spravedlnosti nijak nezmínilo ve své kárné žalobě,“ vysvětlila předsedkyně kárného senátu Miluše Došková.

Višvader byl soudem potrestán za dva skutky. Podle verdiktu se jal dražit nemovitost, přestože na ní už byla exekuce přerušena, neboť jeho exekuční příkaz byl v listině vlastnictví zapsán až jako třetí, před ním totiž stejnou nemovitost zapsali už dva exekutoři, které takto obešel. Jeho druhé pochybení je jak ze známého Kocourkova.

Neuhradil totiž více jak deseti milionovou pohledávku a proto na něj jako na soudního exekutora byla vydána exekuce. „Tímto závažně porušil své povinnosti a narušil důstojnost exekutorského povolání. Sice nyní sedí ve vězení, ale má dostatečný majetek na to, aby pokuta mohla být uhrazena,“ prohlásila Došková.

NSS naopak exekutora zprostil několika dalších obvinění, které spočívaly v tom ,že měl poslat zabavovat majetek své lidi, kteří ale nebyli exekutorskými vykonavateli a proto na evidenci a zabavování majetku dlužníků neměli právo, soud také Višvadera nepotrestal za údajné chyby ve vedení jeho kanceláře.

Višvader nyní ve vězení sedí za podvod a policie ho stíhá za údajnou zpronevěru 80 miliónů. Ty u něj měla složit společnost Geosan Group jako zálohu údajného dluhu loni v prosinci. Jenže exekutor pak zmizel a policie ho pak vypátrala až v Rumunsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám