Hlavní obsah

Elitní žalobce v Krejčířových kauzách musel skončit

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřadům se stále nedaří dotáhnout do konce snahu o rozkrytí a hlavně potrestání miliardového švindlu na státní společnosti Čepro, který už před více než deseti lety podle policie zrežíroval uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř. A v pondělí kvůli tomu začaly padat hlavy. Svou funkci musel podle zjištění Práva opustit elitní žalobce Vladimír Trýzna, který za vyšetřování celou dobu zodpovídal.

Článek

Trýzna tak ze dne na den skončil na speciálním odboru, který má v rámci pražského vrchního státního zastupitelství na starosti ty nejzávažnější hospodářské a úplatkářské kauzy. Právu to v úterý potvrdila mluvčí úřadu Irena Válová s tím, že o tom rozhodl šéf vrchního zastupitelství Vlastimil Rampula.

„Vrchní státní zástupce dospěl k názoru, že je zapotřebí tento odbor určitým způsobem oživit,“ diplomaticky k tomu poznamenala Válová. Zároveň ovšem naznačila, že Trýzna doplatil na určitou „opotřebovanost, která se po sedmi letech v psychicky náročné pozici projevovala i ve výsledcích jeho práce“.

V zákulisí se přitom o Trýznovi již delší dobu mluví jako o státním zástupci, který se se svými kauzami téměř nedostane k soudu. Sám Trýzna se včera ke svému odvolání nechtěl vyjadřovat. „V tuto chvíli nemám nic písemně, takže to nebudu komentovat,“ řekl pouze žalobce.

Podle Válové se nyní obrazně řečeno přesune z první linie boje proti zločinu do té druhé. „Dosud působil jako dozorující státní zástupce, který má vyšetřování přímo na starosti, zatímco nově bude pracovat na odboru trestního řízení, kde bude mít nad kauzami dohled,“ vysvětlila Válová. O tom, kdo Trýznu ve funkci nahradí, zatím podle ní rozhodnuto nebylo.

Kromě kauzy související s pokusem vysát z Čepra prostřednictvím spřízněných firem Bena a Tukový průmysl téměř tři miliardy korun, měl Trýzna na starosti i tzv. případ M5, ve kterém je Krejčíř obviněn z půlmiliardového daňového úniku. V této kauze už sice podal obžalobu, ale soud s nařízením hlavního líčení již delší dobu váhá.

Vesecká: někteří své kauzy nezvládají

Práci elitních žalobců na tzv. 6. odborech obou vrchních státních zastupitelství v Praze a v Olomouci kritizovala v rozhovoru pro Právo už v září nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Někteří z těchto vysoce postavených státních zástupců podle jejích tehdejších slov svou práci nezvládají a jejich případy praní špinavých peněz, korupce nebo rozsáhlé finanční kriminality až příliš často končí fiaskem.

A právě kvůli nepřiměřeným průtahům ve vyšetřování nařídila Vesecká hloubkový audit, který by měl působení těchto úzce specializovaných žalobců prověřit.

Aktuální odvolání Trýzny ale podle ní s kontrolou nesouvisí. „Je to čistě věcí vrchního státního zastupitelství, výsledky auditu zatím k dispozici nemám,“ řekla včera Právu Vesecká.

Právo už letos v květnu informovalo o tom, že tým žalobců z pražského odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, jak se tyto skupiny oficiálně jmenují, se postupně rozpadá. Na jaře ho totiž opustili tři státní zástupci, dva přitom směřovali do soudnictví, další byl odvelen na stáž na ministerstvo spravedlnosti. Už koncem roku 2006 byl také odvolán tehdejší šéf 6. odboru Jaroslav Dolejší a krátce nato i vrchní státní zástupce Jiří Kulvejt, oba de facto „otcové zakladatelé“ tohoto specializovaného odboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám