Hlavní obsah

Dvojici v teplácích a teniskách zachraňovali v Beskydech ze závějí

Novinky, kub

Horská služba v Beskydech (HS) se potýká se špatně oblečenými turisty, například v neděli zachraňovala muže a ženu, kteří uvázli ve sněhu v korytě řeky pod Lysou horou. Muž vyrazil na túru v teplácích a žena obula tenisky, teploty na horách přitom klesly hluboko pod bod mrazu. Podle HS byli při záchraně na pokraji sil a vzdávali boj o život.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

O případu v pondělí informoval zasahující člen HS Pavel Masopust, jednalo se podle něj o pár ve středním věku, který se v neděli kolem poledne vypravil od přehrady Šance po žluté turistické stezce na vrchol Lysé hory. Zhruba kilometr před cílem se ale rozhodli výstup přerušit a vrátit se.

„Jenže se nevraceli po žluté, ale zabočili na jinou cestu, která se jim zdála vhodná. Po ní pokračovali směrem dolů a postupně bojovali s hlubokým sněhem. Kolem čtvrté hodiny už ani nevěděli, zda na cestě ještě jsou,“ popsal Masopust.

Bezradný pár měl sice u sebe nabitý telefon, ale bez aplikace Záchranka. Navíc neuměl pracovat s mapami, takže záchranářům nedokázal určit polohu, naštěstí ale měl zapnuté mobilní sledování polohy, takže jej HS nakonec lokalizovala.

Dvojice turistů uvízla v hlubokých závějích v Beskydech

Krimi

„Ale i naše technika měla co dělat, abychom se k nim dostali, místy jsme zapadali do hlubokého sněhu i se čtyřkolkami,“ zmínil Masopust.

Záchranáři na místě našli vyčerpaného muže a ženu, oba nedostatečně oblečené a obuté. „Muž měl místo kvalitních kalhot na túru jen tepláky, a žena měla na nohou dokonce obyčejné tenisky. Opravdu se sami vlastní silou nedokázali dostat z koryta potoka, kam se při hledání cesty dostali. Byli totálně vyčerpaní, podchlazení a už pomalu vzdávali boj o život,“ dodal Masopust. HS jim poskytla teplé pohodlí a dopravila je k autu.

Snowboardista vylétl v Beskydech ze sjezdovky. Zraněním na místě podlehl

Krimi

Podobných zásahů má podle Masopusta HS v Beskydech za uplynulý víkend za sebou několik, přičemž lidé, kteří se dostali do problémů v terénu, měli špatné vybavení do zimních hor.

„Podle všeho to vypadá, že v posledních týdnech lidé vyměnili návštěvu nákupních center za horskou túru, ale vybavení a oblečení mají stále stejné. Je nezbytně nutné, aby s sebou do hor vzali i rozum,“ komentoval víkendové zachraňování náčelník HS Beskydy Radan Jaškovský.

Lidé se podle něj nemají pouštět mimo značené cesty a v tomto období raději ani na ty značené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám