Hlavní obsah

Dva z odsouzených pašeráků drog odešli od soudu v poutech

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V poutech od Krajského soudu v Plzni odešli v pátek Václav Metal (28) z Klášterce nad Ohří a Antonín Jareš (42) z Prahy. Spolu s Janem Šumavským (47) z Prahy byli souzeni pro trestné činy nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a nedovoleného ozbrojování.

Foto: František Mach

Herec Štěpán Tuček křtí kalendář kresleného humoru vozíčkáře Jiřího Flekny

Článek

Šumavského s Metalem poslal soud za mříže na 10 let, Jareše pak na 11 let. Teprve ve třetím líčení je uznal Krajský soud v Plzni vinnými, když předtím byly vyneseny dvakrát zprošťující rozsudky vyjma Jareše, který byl loni v dubnu odsouzen ke třem letům vězení.

Podle žalobce v době mezi 2. až 10. únorem 2000 zorganizovali tito tři muži v Praze transport jednoho kila heroinu a revolveru s 69 kusy nábojů z České republiky do Francie. Jaroš se Šumavským přitom opatřili automobil, v němž nechali udělat úkryty pro vyvážené věci. Při výjezdu z republiky na hraničním přechodu v Rozvadově byl ale Metal zadržen a droga i zbraň zajištěny.

"Věc byla velmi složitá, soud ale vycházel z toho, jaké osoby před ním stojí. Metal byl 2. února 2000 propuštěn z výkonu trestu, který si odpykával za loupež. Už osm dní nato je zadržen na hraničním přechodu s drogami a zbraní. Jareš byl pro drogy trestán a odsouzen ke třem letům vězení ve Francii a Šumavský, který má za sebou vydírání i majetkovou trestnou činnost, byl ze stejného důvodu souzen v Bulharsku. Z tohoto hlediska pak také soud zkoumal věrohodnost jejich výpovědí," uvedl v úvodu zdůvodnění rozsudku předseda senátu Petr Poledne.

Vycestoval s padělaným pasem

Podle jeho slov je neoddiskutovatelné, že kontakty ve Francii měl Jareš, který také rok před činem stejným vozem, v jakém byl zadržen v tomto případě s drogami na hranicích, do této země také vycestoval. Šumavského usvědčil svědek, u něhož si právě on nechal v automobilu udělat úkryty na převážené věci.

"Těžko mohl soud uvěřit Metalovi, že si jel do Francie odpočinout, když neuměl slovo francouzsky a ani pořádně nevěděl, do kterého města jede," uvedl předseda senátu dále. Rovněž ho velmi pobouřil fakt, že Jareš vycestoval přes zákaz za hranice s padělaným pasem a to v době, kdy byl podmínečně propuštěn z trestu. "To soud vedlo také k tomu, že jej stejně jako Metala poslal rovnou ze soudní síně do vazebních cel. Existuje totiž u obou předpoklad, že by se mohli před trestem skrývat a dopouštět se dál trestné činnosti," doplnil Poledne.

Přestože muži putovali rovnou do vazby, všichni žalovaní se proti rozsudku na místě odvolali, takže o správnosti verdiktu plzeňského soudu bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám