Hlavní obsah

Dva trhovci se budou zodpovídat z útoku na policisty

Právo, miv
HATĚ/ZNOJMO

Tržiště v česko-rakouském mezihraničním prostoru u Hatí na Znojemsku od pondělní rvačky ochranky a trhovců střeží policie."Dva cizinci z jihovýchodní Asie strávili noc v policejní cele. Jednadvacetileté muže policisté vyslýchají a policejní komisař jim sdělil obvinění ze spáchání trestných činů útoku na veřejného činitele a výtržnictví," řekl Právu v úterý mluvčí znojemské policie Jindřich Hujňák.

Článek

Vietnamci házeli kamení na policisty, kteří v pondělí dopoledne přijeli řešit incident na tržnici. Jeden z nich navíc uniformovaného muže udeřil pěstí. Příčinou konfliktu byl pokus pracovníků bezpečnostní agentury o vyklizení tržnice. Provozovatel se rozhodl ukončit činnost zařízení a dal trhovcům výpověď. Když v dané lhůtě stánky nevyklidili, vyslal pracovníky agentury, aby dohlédli na nucené vystěhování.

Podle vietnamských trhovců na ně ochranka útočila s baseballovými pálkami. Lidé z agentury obvinění odmítají, sami se prý stali terčem útoku stánkařů, kteří házeli klacky, kamení a měli bodné zbraně. Bouřící vášně uklidnila až přivolaná pomoc policie. Oba tábory od sebe oddělilo čtyřicet policistů. Při střetech na tržnici a následném zákroku policistů bylo zraněno deset lidí. Mezi nimi i dva policisté.

Podle Hujňáka se jednalo o lehčí poranění nohou a jeden ze strážců zákona nastoupil již následující den do plánované služby. Policisté, kteří spor řešili, neshledali postup agentury závadným.  "V tomto okamžiku není žádné důvodné podezření, že by ze strany bezpečnostní agentury došlo k porušení zákona," řekl Hujňák.

Trhovkyně chtěla tělem zastavit auto

Policisté také řešili případ trhovkyně, která si lehla pod kola zaparkovaného nákladního automobilu, o němž se domnívala, že bude odvážet věci ze stánků. Nereagovala ani na české výzvy k opuštění místa, ani na slova, tlumočená do vietnamského jazyka. Policisté po konzultaci s lékařem přikročili k jejímu vyproštění, což vyvolalo další vlnu emocí trhovkyně i jejích krajanů. Akce skončila bez zranění.

Zásah na tržnici měl i jednu neplánovanou mezihru. "Policisté na místě přímo při činu chytili padesátiletého muže, který chtěl využít nepřehledné situace a zadním vstupem do tržnice v kabelách odnést ukradené zboží," doplnil policejní mluvčí.

"Kolik je v republice novin? To budete volat všichni," reagoval rozčileně starosta Chvalovic Jaroslav Stáňa (KDU-ČSL). Dění na tržnici odmítl komentovat s odkazem, že se jedná o soukromý areál. Zaměstnanec radnice, kterého ale policisté přichytili při krádeži, potrestání neunikne. Starosta jej přitom na tržnici poslal, aby na události dohlédl, on ale kradl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám