Hlavní obsah

Dva muže v Česku obžalovali, že bojovali na Ukrajině za separatisty. Hrozí jim 20 let

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) podalo v květnu obžalobu na dva muže, kteří podle vyšetřovatelů jezdili bojovat na Ukrajinu jako členové jednotek separatistů. Za teroristický útok jim hrozí až dvacetileté vězení. Jedná se o dva různé případy, v jednom je obviněným Bělorus žijící v Česku, dalším je český občan.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

VSZ podalo na Bělorusa obžalobu ve středu, na Čecha již 11. května, informoval v pátek na webu žalobce Marek Bodlák.

Obžalovaný cizinec se podle něj v letech 2014–2016 opakovaně účastnil ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny v řadách jednotek separatistů. „Trestní sazba činí v daném případě 12 až 20 roků odnětí svobody,” sdělil žalobce. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Muže ze Zlínska viní z terorismu, objednával z USA prudké jedy

Krimi

Dalším obžalovaným je v jiné kauze český občan, na kterého VSZ podalo obžalobu ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích. Obviněný se podle Bodláka účastnil bojů na přelomu let 2015 a 2016.

Česká justice už v souvislosti s děním na Ukrajině řešila případ vojáka Erika Eštua. Ten za účast v bojích dostal dvouletou podmínku a soudy mu odňaly vojenskou hodnost.

Soud zmírnil českému vojákovi podmínku za účast v konfliktu na Ukrajině

Krimi

Místo za terorismus ho však potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám