Hlavní obsah

Dva mladíci vysáli přes falešné stránky z účtů klientů bank 20 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sto poškozených a škodu 20 milionů korun mají podle policie na svědomí dva muži z Prahy. Pomocí falešných stránek internetového bankovnictví se dostali do účtů, odkud vybírali peníze. Vytvořili si také kopie platebních karet, pomocí kterých čerpali hotovost.

Foto: Policie ČR

Obviněný muž na záznamu kamery

Článek

Jak uvedla policie, muži okrádali nic netušící oběti v posledních týdnech a měsících. Dvojice ve věku 23 a 25 let připravila falešné stránky nebo podvodné online platební brány. Díky tomu získala přístupové údaje k účtům.

Podvodníci chtějí obrat klienty České spořitelny. Seberou jim peníze, a ještě je zadluží

Bezpečnost

„Následně došlo k odčerpání finanční hotovosti z účtů poškozených, v některých případech si útočníci vytvořili kopie platebních karet a následně prováděli výběry z různých bankomatů. Daným jednáním nedošlo k prolomení ochrany internetových bankovních služeb nebo ochrany k platebním kartám,“ uvedla mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Hledají poškozené

Obvinění podle ní jen využili lehkovážnosti svých obětí, které nezaregistrovaly, že jsou na špatných stránkách. Případ je podle policie ojedinělý jak počtem poškozených, tak škodou, která se vyšplhala na 20 milionů korun.

Oba muži byli obviněni z trestných činů neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému s nosiči informací.

Mladší obviněný je již ve vězení za jinou trestnou činnost, druhý je ve vazbě. Oba už byli v minulosti trestně stíháni. „Kriminalisté stále hledají další poškozené osoby napříč celou republikou,“ upozornila Siřišťová.

Reklama

Výběr článků

Načítám