Hlavní obsah

Důvěřivci platili za elektroniku předem, podvodníci si pak užívali luxus s dívkami

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dva mladí podnikavci z Brna nabízeli téměř dva roky na inzertních webových stránkách iPhony a herní konzole Playstation, za které vybírali peníze předem. Důvěru si získávali falešnými doklady, fotografiemi i padělanými občanskými průkazy. Jak už to v takových případech bývá, zboží kupujícím nepřišlo a mladíci přestali komunikovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podvod vymyslel už zkušený 22letý mladík, který byl již odsouzený za vydírání a měl nastoupit do vězení. K sobě si přizval o rok staršího kamaráda a společně rozjeli byznys, který jim podle policie vynesl dva milióny korun. Obrali asi 400 lidí.

Plán byl jednoduchý. „Už při zadávání inzerátu se podvodníci snažili vzbudit u zájemce co největší důvěru. Inzeráty doplňovali řadou fotografií, samozřejmě stažených z internetu, přidávali i další doklady. Například fakturu o koupi, daňový doklad, případně kopii občanského průkazu, kde byly údaje upravené,“ vysvětlil fungování mluvčí policie Bohumil Malášek.

Propili 20 tisíc za noc  

Podle něj pozorný kupující mohl přijít na to, že jde o podvod. Mladíci špatně uváděli vypočítané DPH, kdy většinou účtovali jednotnou částku 2000 korun. Samozřejmostí byla platba předem na účet. Těch měli desítky a často je měnili, tak jako mobilní telefony. Když jim přišly peníze, komunikace oněměla.

Za vylákané peníze si oba užívali luxusu a přítomnosti dívek. Když jim přestaly stačit pronajaté byty, platili si hotely. Za noc propili i 20 tisíc korun. Zásahová jednotka si na ně počíhala u Prahy, kde se ubytovali ve čtyřhvězdičkovém hotelu. Zakuklenci je zastihli ve chvíli, kdy se vraceli s dárky určenými pro večerní dámskou společnost.

„Mladší z dvojice putoval přímo do vězení. O vzetí komplice do vazby rozhodl na návrh policie soudce,“ uzavřel Malášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám