Hlavní obsah

Duel Sparty s Baníkem v Ostravě poznamenalo řádění rowdies

Právo, Josef Gabzdyl
OSTRAVA
Aktualizováno

Tradičně prestižní a z bezpečnostního hlediska velmi rizikové utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha poznamenalo v neděli na ostravském stadiónu Bazaly řádění fanoušků. Zejména agresivní byli polští příznivci GKS Katovice, kteří přijeli Baník podpořit.

Článek

Úvod utkání provázely potyčky mezi příznivci obou táborů a rozhodčí po půlhodině hry pohrozil ukončením utkání. Do poločasu stačili polští příznivci vytrhat umělohmotné sedačky a naházet je na policisty, kteří je později zpacifikovali a patnáct z nich zatkli. 

Při potyčkách bylo do konce utkání zraněno devět policistů. Vedení ostravského klubu odhaduje škody v desítkách tisíc korun. Pořadatelé se rozhodli předejít dalším příštím výtržnostem a polský klub GKS Katovice kvůli jeho fanouškům vyřadil z plánovaného zimního halového turnaje.

Policie na fanoušky čekala už na nádraží

Zápasy Baníku se Spartou jsou kvůli dlouholeté rivalitě ostře sledovány. Na 250 policistů plus desítky pracovníků bezpečnostních agentur zůstali v neděli v pohotovosti nejen během střetnutí, ale i po závěrečném hvizdu. Policie se snaží zabránit tomu, aby fanoušci obou stran dostali do kontaktu. Zatím nejsou hlášeny další násilnosti.

Policisté po poledni čekali na fanoušky už u vlaků. Na ostravské hlavní nádraží měla skupina asi sto padesáti Sparťanů dorazit chvíli po dvanácté hodině. Asi za půl hodiny přijížděl na stejné místo, ale z druhé strany vlak s obávanými polskými fanoušky, kteří tradičně podporují spřízněný ostravský klub. Policie proto nakonec rozhodla, že Pražané vystoupí o zastávku dříve v Ostravě-Svinově.

Na obou nádražích byly desítky těžkooděnců. Katovičtí rowdies oblečeni v klubových žluto-zelených barvách dorazili mnohdy v dost podroušeném stavu a na stadión je doprovázeli i policisté na koních. 

Reklama

Výběr článků

Načítám