Hlavní obsah

Důchodce, který zavraždil snachu, vyfasoval 12,5 roku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 12,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci důchodce Jiřího Škorpila (73) za to, že v dubnu 2007 v Šumperku zavraždil svou snachu (43). Potvrdil tak verdikt olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 21. září, proti kterému se vrah odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Škorpil v soudní síni

Článek

Tragédie se odehrála 14. dubna 2007 ve Finské ulici v Šumperku-Temenici. Škorpil tam ženu střelil pistolí do hlavy z bezprostřední blízkosti, když nešťastnice mezi panelovými domy venčila psa. Motivem jeho činu byly údajně vzájemné spory o majetek.

Vinu však nikdy nepřiznal. Tvrdil, že s vraždou nemá nic společného. V inkriminovaný den prý byl v Polsku na nákupech. Na hranici s Polskem ho také v den vraždy, když se vracel domů, policisté zadrželi.

Kauzou se VS zabýval už podruhé. Poprvé v prosinci 2008, kdy na základě odvolání obžalovaného zrušil předcházející rozsudek KS, který Škorpilovi i tehdy vyměřil 12,5 roku a případ vrátil k novému projednání s tím, že je třeba provést další expertizy a výslechy svědků. Krajský soud však i poté uložil vrahovi stejný trest a ten se znovu odvolal.

U VS se ve středu Škorpil domáhal stejně jako poprvé opět zproštění obžaloby. Namítal, že provedenými důkazy jeho vina nebyla spolehlivě prokázána a tudíž, že přetrvávají pochybnosti o tom, že vraždil. VS byl však opačného názoru.

"Důkazy tvoří ucelený řetězec a obžalovaného jednoznačně usvědčují. Není důvod na rozsudku krajského soudu cokoliv měnit," řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám