Hlavní obsah

Mladík se bavil výhružnými telefonáty, hrozí mu dvanáct let vězení

Praha

Dvaadvacetiletý muž čelí obžalobě z toho, že před třemi lety vyhrožoval řadou teroristických útoků, vydíral policii a šířil poplašné zprávy. Státní zástupce tvrdí, že Marcel Houf uskutečnil společně se svým známým desítky telefonátů na policejní oddělení či do nemocnic a hrozili odpálením bomb ve vlacích, na náměstích nebo v obchodech.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

Mladíkovi hrozí tři až 12 let vězení. Obžalobu, kterou má ČTK k dispozici, začne příští měsíc řešit soud.

Houf se podle státního zástupce bavil tím, že v době od 14. května do 6. června 2017 vymýšlel se svým o půl roku starším kamarádem zlomyslné hovory a následně pozoroval bezdůvodná bezpečnostní opatření, která vyvolali.

Telefonáty údajně uskutečňoval přes aplikaci Skype Houfův kamarád, pokaždé pod smyšlenou identitou a někdy s využitím modulátoru hlasu. Houf ho přitom ze svého bydliště na Frýdecko-Místecku na dálku podporoval a přes Skype mu radil, uvádí obsáhlá obžaloba.

Policie dopadla muže, který vyhrožoval teroristickými útoky v metru a zastrašoval Babiše

Krimi

Na lavici obžalovaných usedne Houf sám. Stíhání jeho známého zastavil státní zástupce už v roce 2018 pro nepříčetnost. Mezi důsledky, které mladíci svým počínáním způsobili, patřilo podle obžaloby mimo jiné uzavření příjezdových cest na pražské Václavské náměstí, uzavření českobudějovického parku Stromovka nebo evakuace 230 lidí z vlaku a nádraží v Lysé nad Labem. Zbytečnými výjezdy policistů a hasičů navíc vznikla škoda v řádu desetitisíců korun.

Svými telefonáty se mladíci podle státního zástupce nejčastěji zaměřovali na služebny pražských strážníků a policistů, také ale volali jejich kolegům do Brna, Plzně, Rakovníku nebo Českých Budějovic i do slovenského Martina.

Celkem 45 skutků

Houfův kamarád se údajně často představoval jménem jednoho z českých youtuberů nebo také jako Rajesh Koothrappali, což je postava z komediálního seriálu Teorie velkého třesku. V některých případech uváděl, že je bojovníkem Islámského státu, má výcvik Tálibánu a bude střílet do lidí.

Někdy požadoval peníze jako výkupné. Mimo jiné si vymyslel, že drží deset rukojmích v pražské pizzerii, že vybuchne bomba v kanceláři ředitele pražských strážníků, že jde vystřílet českobudějovický supermarket nebo že umístil několik výbušných systémů do opuštěné černošické vily podnikatele Radovana Krejčíře.

Za výhrůžné útoky na domažlického soudce dostal muž podmínku

Krimi

Obžaloba, která obsahuje celkem 46 skutků, dále uvádí, že Houf některé telefonáty podbarvoval arabskou hudbou, zvuky výstřelů nebo tikáním bomby. Poté, co si přečetli na internetu článek o tom, že české nemocnice jsou cílem teroristů, se mladíci údajně zaměřili právě na tato zařízení a opakovaně za jediný večer hrozili bombou desítce pražských a brněnských nemocnic.

V části telefonátů spatřuje státní zástupce vyhrožování teroristickým trestným činem. „Měly vyvolat strach a evokovat, že je činí osoba, jež vyznává islám a hodlá rozšiřovat jeho ideje džihádem v jeho násilné, extremistické, militantní a teroristické podobě,“ uvedl.

Právě z toho důvodu hrozí Houfovi v případě prokázání viny až dvanáctileté odnětí svobody. Za vydírání by mu mohly soudy uložit maximálně čtyři roky, za šíření poplašné zprávy nanejvýš tři roky. Pražský městský soud chce začít kauzu projednávat 25. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám