Hlavní obsah

Druhého nejbohatšího Čecha začala prověřovat policie

Právo, Matěj Říha

Policie začala prověřovat obchodní aktivity druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka. Důvodem prověřování je trestní oznámení, které tvrdí, že obral bývalé obchodní partnery Marka Čmejlu a Jiřího Diviše o více než devět miliard korun. Právo mělo možnost kopii dokumentu prostudovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Podnikatel Radovan Vítek na snímku z roku 2011.

Článek

Čmejla s Divišem podali trestní oznámení na Vítka letos v květnu. Citlivý dokument ale dalších šest měsíců putoval mezi různými policejními složkami a státními zastupitelstvími.

Čekalo se na to, kdo se prověřování byznysu nejmovitějších lidí v zemi ujme. Jasno je až od minulého týdne, kdy kauzu dostala na stůl Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Rozhodl se tyto finanční prostředky získat pro sebe a pro jím ovládanou skupinu
z trestního oznámení na Radovana Vítka

Na práci NCOZ bude podle informací Práva dohlížet žalobce Boris Havel z pražského vrchního státního zastupitelství. Ten patří mezi nejzkušenější státní zástupce zaměřující se na velké ekonomické a korupční kauzy.

Investovali devět miliard

Detektivové se budou muset prokousat příběhem, který trestní oznámení začíná popisovat v roce 2008. Tehdy kyperská společnost Verali, ovládaná Čmejlou s Divišem, poskytla vlajkové byznysové lodi Vítka CPI Property Group investici přes 700 milionů korun do nákupu podílů v několika firmách. Dalších 269 milionů investovali o rok později.

Vítek díky tomu podle dokumentu zjistil, že Čmejla s Divišem mají peníze. Nejpozději na přelomu let 2009 a 2010 pak údajně vymyslel plán, že jejich finance získá. „Rozhodl se tyto finanční prostředky získat pro sebe a pro jím ovládanou skupinu tím, že jim přislíbí partnerství zajišťující jim 50procentní podíl na všech jím držených aktivech uvnitř i mimo skupinu a umožní jim formální kontrolu nad těmito aktivy,“ píše se v trestním oznámení, které má 54 stran.

Jenže Vítek prý sliby nedodržel a ani to podle dokumentu neměl v plánu. Na počátku roku 2010 pak vznikla dohoda, že se Čmejla s Divišem stanou polovičními obchodními partnery, pokud do Vítkovy skupiny investují 7,5 miliardy korun. Tato částka vznikla z ocenění čistého majetku jeho společností.

Realitní magnát Vítek čelí v USA žalobě o 70 miliard

Ekonomika

Dohoda byla naplněna v letech 2010 a 2011, kdy kyperská firma Verali částku splatila ve třinácti platbách. Peníze opět sloužily k nákupu akcií firem, které držela Vítkova CPI.

Vítek měl využít kauzy MUS

Následně podle trestního oznámení Vítek využil informací, že Čmejla s Divišem jsou mezi trestně stíhanými v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). V Česku nyní patří mezi obžalované, ve Švýcarsku soudy uznaly jejich vinu.

Švýcaři zkrátili českým manažerům některé tresty v kauze Mostecké uhelné

Ekonomika

„Pod touto záminkou dosáhl toho, že nadále zůstal formálně majoritním benefičním vlastníkem celé skupiny,“ uvádí se v oznámení.

I přesto Čmejla s Divišem investovali do Vítkových firem dál, konkrétně přes dvě miliardy korun formou úvěru. V trestním oznámení tvrdí, že Vítek v mezičase podnikal takové právní kroky, aby je přesvědčil, že jsou rovnocennými partnery. Všechno ale bylo jen naoko a ve skutečnosti prý žádné partnerství neexistovalo.

Válka byznysmenů

Plán pak byl podle trestního oznámení dokončen v dubnu 2016, kdy údajně Vítek přislíbil, že Čmejlu s Divišem vyplatí 13 miliardami korun. To ale Vítek následně oddaloval, existenci partnerství popřel a zamezil, aby Čmejlova a Divišova společnost Investhold byla zapsána na seznam akcionářů. Tím zabránil, aby jeho „obchodní partneři“ měli jakýkoli vliv na chod impéria.

Trestní oznámení není jediným dějištěm tvrdé války byznysmenů. Vítek čelí u newyorského soudu žalobě, která se týká převzetí realitní skupiny Orco. Tu na něj podali původní investoři firmy a další subjekty, mezi které patří i Čmejla s Divišem.

V žalobě tvrdí, že Vítek převzal nad Orcem kontrolu prostřednictvím řady účelových společností a nasazených spřízněných osob.

Rothschildové pomáhali miliardáři Vítkovi s ovládnutím Orca, tvrdí obžaloba

Ekonomika

Žaloba se týká také Rothschildovy banky, která prý Vítkovi k ovládnutí Orca pomáhala. V americké žalobě se hraje o astronomických sedmdesát miliard korun, což je pouze o pět miliard méně než všechen Vítkův majetek, jak ho letos spočítal časopis Forbes.

Vítkova CPI jakékoliv nekalé praktiky nebo trestnou činnost odmítá. „Veškeré předchozí pokusy pánů Čmejly a Diviše prokázat panu Vítkovi nebo CPI Property Group porušení zákona byly neúspěšné a neúspěšnými zůstanou i nadále,“ napsal v pondělí Právu mluvčí firmy Jakub Velen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám