Hlavní obsah

Druhá vlna: Tisíce hříšníků a pokut

Právo, Jakub Kotalík

Za porušení nařízení, která platí během podzimní vlny epidemie koronaviru, rozdala policie na místě už skoro čtyři tisíce pokut. Policisté vedou statistiky dodržování mimořádných opatření od 18. září. Ke středě zjistili přes 15 600 prohřešků.

Foto: Novinky

Noční kontroly v centru Prahy

Článek

V polovině října, kdy se nemoc nekontrolovatelně šířila, policejní prezident Jan Švejdar ohlásil, že policisté při vymáhání nařízení zpřísní a k možnosti udělit pokutu sáhnou častěji. Nyní však jejich počet klesá.

„Čísla jsou víceméně stejná, jen v posledních několika dnech evidujeme určitý pokles v počtu udělených pokut při stejném objemu provedených kontrol,“ řekl Právu mluvčí policie Ondřej Moravčík.

V Praze vybrali skoro 600 tisíc

Mezi přijatá opatření patří povinné nošení roušek uvnitř veřejných budov, v městské hromadné dopravě, na zastávkách a také v ulicích měst a obcí v případě, že nelze dodržet dvoumetrový rozestup od lidí, kteří nepatří do společné domácnosti.

Strážníci v Praze jdou po lidech bez roušky

Krimi

Zavřené jsou restaurace, bary i část obchodů a provozoven, od 28. října platí též zákaz shlukování lidí a nočního vycházení.

Podrobnější data o tom, jak lidé opatření dodržují, poskytuje největší obecní policie v zemi, pražští strážníci. Ti od počátku října řešili více než 17 tisíc porušení. Přestože většinu z nich vyřešili domluvou, na pokutách vybrali dohromady skoro 600 tisíc.

„Příkazem na místě jsme uložili 1440 pokut v celkové výši 591 600 korun, správním orgánům jsme oznámili 667 případů. Zbytek jsme vyřešili domluvou,“ sdělil Právu ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster.

„Kontroly krizových a mimořádných opatření jsou každodenní součástí naší práce, kdy naprostou prioritu představují kontroly v městské hromadné dopravě a souvisejících prostorech. Vedle kontroly dodržování těchto opatření však zajišťujeme i další nezbytné činnosti,“ dodal.

Policie odhalila otevřenou restauraci v centru PrahyVideo: Policie ČR

Ve vozech hromadné dopravy, vestibulech metra a v prostoru zastávek strážníci odhalili 10 500 případů, kdy cestující neměli zakryté dýchací cesty. Padlo za to 577 pokut na místě, přičemž průměrná sankce činila 280 korun, dalších 146 případů předali do správního řízení.

Zvláštní zákon

Co se týče porušování zákazu shlukování a nočního vycházení, strážníci registrují 1400 případů. Při popíjení alkoholu na veřejnosti, které je aktuálně zakázáno, pak přistihla městská policie 836 lidí.

Pražský policista bez roušky zfackoval muže na zastávce, Hamáček se omlouvá

Domácí

„Uloženo bylo 316 pokut celkem za 142 700 korun, správním orgánům bylo oznámeno 158 případů a zbytek byl vyřešen domluvou,“ doplnil Šuster.

Policisté a strážníci dostali pravomoc řešit přestupky proti koronavirovým opatřením v květnu díky zvláštnímu zákonu. Na místě mohou udělit pokutu až do deseti tisíc korun, pokutovaný však se sankcí musí souhlasit, jinak se přestupek předává správnímu úřadu.

Mnohatisícové sankce například za chybějící roušku v MHD proto patří spíše do roviny teorie.

Reklama

Výběr článků

Načítám