Hlavní obsah

Dozorci nejsou otcem dítěte vražedkyně Janákové, potvrdila inspekce

Novinky, ok, kub
Praha
Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve čtvrtek potvrdila informaci z médií, že odložila vyšetřování dozorců vězeňské služby v souvislosti s otěhotněním vražedkyně Petry Janákové. Uvedla to mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Kdo je otcem dítěte, nechtěla inspekce komentovat, ale dozorci to nejsou.

Rozhovor s vražedkyníVideo: Prima FTV

 
Článek

„Detailním prověřováním a následným porovnáním vzorků DNA dítěte a námi vytipovaného otce jsme došli k závěru, že biologickým otcem dítěte není nikdo z příslušníků Vězeňské služby ČR,“ konstatovala Nguyenová.

Zároveň upozornila, že inspekce není kompetentní sdělit, kdo je otcem dítěte. Vyšetřovatelé se pouze zabývali tím, zda dozorci nespáchali trestný čin porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. Inspekce případ ve středu odložila.

„Předpokládali jsme, že tvrzení odsouzené Janákové, že došlo k pohlavnímu styku s příslušníkem, je nereálné a výsledek šetření GIBS to potvrdil. Nastavená bezpečnostní pravidla VS ČR pohlavní styk příslušníka s vězněnou osobou neumožňují,“ doplnila mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová bez dalšího komentáře.

Televize Nova ve středu uvedla, že otcem dítěte je vězeň z vazební věznice v Hradci Králové. Prokázat to měly testy DNA. Muž tam údajně vařil a roznášel jídlo. Vražedkyně přitom obvinila ze znásilnění tři dozorce.

Dostala 30 let

Janáková porodila na konci srpna. Porodnici následně opustila, protože ji tam navštívili policisté, aby jí oznámili, že provedli testy DNA.

Krajský soud v Hradci Králové původně uložil Janákové a jejímu manželovi Jaroslavovi (30) loni v říjnu doživotí za chladnokrevně provedenou vraždu sběratele mincí a přípravu či pokusy dalších čtyř vražd. Osmiletý trest dostal jejich kumpán Martin Herzán (43). Vrchní soud v Praze letos v odvolacím řízení tresty kromě Herzánova zmírnil – Janáka poslal za mříže na 28 let a jeho manželku na 30.

Od letošního června je ale Janáková na svobodě, zhruba na přelomu roku totiž otěhotněla. Podle vyšetřovatelů se tak stalo ještě ve vazební věznici v Hradci Králové. Přesídlila pak do Jilemnice a nedávno ji lidé viděli ve Vrchlabí. Přítomnost ženy odsouzené za vraždu, při níž střelila oběť zezadu do hlavy, obyvatele pobouřila.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jaroslav Janák a Petra Janáková u soudu (snímek z roku 2018)

Krajský soud v Ostravě musel Janákovou podle zákona v její situaci z opavské věznice propustit, žena se ani nemusí hlásit probačním úředníkům. Janáková strávila ve vězení včetně vazby zatím dva roky.

Trest bude mít žena přerušený pravděpodobně do září příštího roku. „Jakmile porodí, bude rok na svobodě zcela mimo kompetenci vězeňské služby. Potom by měla nastoupit zpět do vězení,“ řekla již dříve mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Vražedkyně Janáková porodila

Ke 30 letům za mřížemi odsouzená vražedkyně Petra Janáková (29), kterou letos v červnu propustili z vězení kvůli těhotenství, minulý týden v pátek porodila. Na...

Výběr článků

Načítám