Hlavní obsah

Doležel dostal v kauze "pět na stole v českých" podmínku

– Praha • Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý uložil bývalému tajemníkovi českých premiérů Zdeňku Doleželovi v kauze „pět na stole v českých“ dvouletý podmíněný trest za přijetí úplatku. Trest byl uložen s pětiletým podmínečným odkladem. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Doležel u pražského městského soudu.

Článek

Bývalý tajemník, který vinu odmítá, si v případu již dříve vyslechl dva osvobozující prvoinstanční verdikty, odvolací senát Vrchního soudu v Praze je však zrušil.

Kauzu vždy vrátil k novému projednání, naposledy ji navíc přidělil jinému trestnímu senátu. Ten nyní uznal Doleželovu vinu, trestný čin ale překvalifikoval z podvodu na přijetí úplatku.

Žalobci viní Doležela z toho, že žádal po polském lobbistovi Jacku Spyrovi pětimiliónový úplatek za to, že ovlivní privatizaci Unipetrolu. Úplatek měl požadovat za to, že dostane společnost Seta zpátky do souboje o privatizaci chemického holdingu Unipetrol. Právě za ni Spyra lobboval.

Sám Doležel tvrdí, že se sice se Spyrou scházeli, o okolnostech privatizace Unipetrolu se však nemluvilo. Obsah několika schůzek ale skrytou kamerou natočila televize Nova, rozhovory pak odvysílala.

"Pět na stole v českých" byl prý kód

Výraz "pět na stole v českých" vysvětloval Doležel jako kódovanou řeč. Podle Doležela mělo číslo znamenat stupeň důležitosti schůzky. Pět údajně znamenalo účast premiéra, čtyři účast ministra, trojka účast poslance, dvojka člena top managementu sociální demokracie a jednička znamenala účast Doležela.

Doležel dříve u soudu popřel, že by šlo o úplatek. Pět miliónů měl podle obžaloby Doležel požadovat za to, že by dostal zpět do hry o Unipetrol firmu Seta, za kterou právě Spyra lobboval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám