Hlavní obsah

Dobrovolný hasič zakládal požáry a loupil

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk

Pachatele loupeže na benzince, čtyř žhářských útoků a klamných telefonátů dopadli v těchto dnech šumperští kriminalisté. Devatenáctiletý dobrovolný hasič tuto trestnou činnost páchal letos v průběhu ledna a února, přičemž se v rámci probíhajícího šetření ke všemu v plném rozsahu doznal. Nyní mu hrozí až deset let za mřížemi. Stíhán je na svobodě.

Loupež na benzínové stanici v OlomouciVideo: Policie ČR

 
Článek

„Mladík nejprve čtyřikrát z různých telefonních linek a pod smyšlenými čísly zavolal na linku 112 a vyzýval složky integrovaného záchranného systému k výjezdu. Dvakrát oznámil dopravní nehody, dvakrát požáry, a to stohu v Křemačově a plastových kontejnerů na odpad v Mohelnici,“ řekl novinářům v úterý vrchní komisař Rostislav Brückner.

Čtyřikrát pak podle něj úmyslně založil požáry, přičemž k jejich založení vždy použil benzín. Postupně zapálil rybářskou chatku v Mohelnici se škodou půl miliónu korun, stoh slámy mezi Libivou a Mohelnici, kde škoda dosáhla 100 tisíc korun a poté dvakrát plastové kontejnery na odpad v Mohelnici. Tam škoda činila několik desítek tisíc.

Klec spadla, jak Brückner prozradil, po prověřování telekomunikačních služeb. V rámci šetření zmíněných činů se přišlo i na to, že pachatel vyloupil benzinku v Mohelnici. „Vstoupil do ní s pistolí v ruce a po obsluze požadoval finanční hotovost. Obsluha to však odmítla a tak si mladík vzal žvýkačky, zaplatil je a odešel,“ uvedl Brückner s tím, že motivem tohoto činu bylo obstarat si peníze na uhrazení dluhu kamarádovi, který činil šest tisíc korun.

V ostatních případech trestnou činnost páchal, aby zamezil údajně hrozící negativní reorganizaci požární jednotky v Mohelnici. Výjimkou byl jen požár rybářské chatky, kdy si vyřizoval osobní účty. „Pracujeme i s variantou, že pachatel může být psychicky nemocný. Čeká ho proto vyšetření jeho duševního stavu,“ dodal kriminalista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám