Hlavní obsah

Do muzea se po 26 letech vrátil herbář ze 16. století. Měl ho u sebe hledaný vyděrač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do depozitáře Uměleckoprůmyslového muzea v Praze se v těchto dnech vrátil chybějící herbář ze 16. století. Starožitnou knihu našli policisté při odhalování případu rozsáhlé trestné činnosti. Ve svém bytě ji měl sedmatřicetiletý Ukrajinec, který čelí žalobě z vydírání a z pokusu o výrobu drog. Do muzea se kniha vrátila po 26 letech.

Foto: Policie ČR

Vzácný herbář ze 16. století

Článek

Podezřelý muž byl zadržen na základě evropského zatykače v Polsku. Podle kriminalistů patřil ke skupině z bývalého Sovětského svazu, která se v Česku dopouštěla násilné trestné činnosti. Dvojice vyděračů z této skupiny už byla v Česku odsouzena. Třetí však utekl na rodnou Ukrajinu. Zadržet se ho podařilo na letišti v Polsku, odkud byl vydán ke stíhání do Česka.

Foto: Policie ČR

Vzácný herbář ze 16. století

Podle kriminalistů se muž spolu s dalšími komplici dopustil vydírání při vymáhání peněz. Navíc kontaktoval dvě osoby, aby pro něho vyrobily pervitin. Oba výrobce však policisté zadrželi ještě před výrobou. „Obviněný s policisty nespolupracoval a odmítl vypovídat. Přesto měli policisté dostatek důkazů, aby mohl být podán státnímu zástupci návrh na podání obžaloby. Hrozí mu až deset let vězení,” uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Foto: Policie ČR

Vzácný herbář ze 16. století

Při domovní prohlídce pražského bytu obžalovaného policisté našli unikátní herbář Petra Ondřeje Mathioliho z roku 1596. Ručně kolorovaný tisk představuje jedno z nejcennějších děl českého knižního umění z období renesance. Pražské Uměleckoprůmyslové muzeum herbář postrádá od roku 1991.

Podezřelý muž tvrdí, že knihu koupil na burze od neznámé osoby. Podle detektivů jde ale patrně o dílo odcizené právě z muzea. Cena vzácné kulturní památky byla přibližně odhadnuta na 150 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám