Hlavní obsah

Dítě v Domažlicích zemřelo po výplachu žaludku. Stíhají lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v březnu přivezli rodiče do domažlické nemocnice rok a půl starého syna s tím, že spolykal několik syrových fazolí. Tehdy sloužící lékař na ambulanci chlapečkovi vypláchl žaludek solným roztokem. Po několika hodinách přestalo dítěti bít srdce a už se ho nepodařilo oživit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Za jeho smrt je podle vyšetřovatelů zodpovědný lékař, který zvolil údajně chybný postup. Státní zastupitelství potvrdilo, že k soudu podalo obžalobu na lékaře pro usmrcení z nedbalosti.

Jak Právo zjistilo, dítě zemřelo v důsledku dehydratace mozkových buněk, kterou patrně způsobil hypertonický roztok užitý k výplachu žaludku v kombinaci s toxickými účinky fazolí.

„Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat,“ reagoval na dotaz Práva obviněný lékař. Na jeho údajném pochybení se shodli soudní znalci, kteří pro trestní řízení zpracovávali posudek. Podle nich neměl vůbec provádět zákrok, ale dítě nechat co nejrychleji převézt na specializované pracoviště ke gastroskopii a cílenému odstranění fazolí jako cizích těles v žaludku.

Za smrt čtyřletého chlapce, na kterého spadla branka, dostal lékař podmínku

Krimi

Dítě mělo být na JIP

„Následně mělo být dítě umístěno na jednotku intenzivní péče a monitorován jeho zdravotní stav po zákroku a také pro riziko možných projevů intoxikace,“ napsali znalci do posudku.

Ředitel nemocnice Petr Hubáček na dotazy Práva nereagoval. Její mluvčí Jiří Kokoška pouze uvedl, že o podané obžalobě nemá žádné informace.

Vyjadřovat se nechce ani rodina chlapce. „Je to pro nás velmi citlivá věc a neradi bychom se k tomu veřejně vyjadřovali. Navíc přítelkyně na tom není stále psychicky dobře,“ sdělil Právu otec chlapce.

Chůva v Chebu podle obžaloby odkopla otravné dítě, v nemocnici zemřelo

Krimi

Syrové fazole mohou podle vedoucí toxikologického střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Daniely Pelclové způsobit závažné komplikace. „U dítěte je nutná návštěva lékaře už po snědení tří syrových fazolí. Obtíže se dostaví za dvě až tři hodiny, a to v podobě zvracení, průjmu nebo i krutých bolestí břicha. Zpravidla přitom dochází k dehydrataci, která může skončit i šokovým stavem,“ vysvětlila Pelclová s tím, že čím mladší je dítě, tím závažnější pro ně může být následek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám