Hlavní obsah

Dítě s poškozeným mozkem nebylo před operací vyšetřeno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chlapec, který má po operaci v pražské nemocnici na Bulovce poškozený mozek, nepodstoupil předoperační vyšetření. Lékaři k tomu přitom měli dost času, řekl v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 8 znalec. Výsledky vyšetření by přitom měly upozornit na možnost vzniku případných potíží během zákroku.

Článek

Tehdy tříletý Martin byl v roce 2000 na Bulovku přivezen z Brandýsa nad Labem kvůli střevní neprůchodnosti. Podstoupil proto běžnou operaci. Při zákroku se mu ale krátce zastavilo srdce a lékaři ho museli resuscitovat. Chlapec má v důsledku otoku poškozený mozek a není schopen navázat kontakt s okolím - dodnes trpí takzvaným apalickým syndromem. 

Znalec z oboru anesteziologie v pondělí řekl, že po srdečním selhání na sále lékaři museli chlapce resuscitovat. Vzhledem k zástavě krevního oběhu se podle znalce musí počítat s možností vzniku mozkového edému, a proto mělo dítě zůstat na dýchacích přístrojích a léčit se na resuscitačním oddělení.

Nicméně, pokud by lékaři začali chlapce ihned léčit, mohli riziko těžkého poškození zdraví výrazně snížit, uvedl znalec. Poukázal rovněž na to, že k operaci a léčbě není dostatečná dokumentace. Například v ní není uvedeno, zda chlapec dostal infuzi.

O tom, že odpovědný lékař mozkové potíže musel předpokládat, svědčí podle znalce i to, že dítěti dal lék Mannitol. Lék totiž váže vodu, aby nepoškozovala mozkové buňky. Lékař ale tvrdí, že Mannitol podal pouze preventivně.

Lékaři byli obžaloby zproštěni

Kvůli operaci stanuli před trestním senátem dva lékaři - chirurg, který jej operoval, a anesteziolog, který mu dával narkózu. Obvodní soud pro Prahu 8 je však obžaloby zprostil, městský soud jeho verdikt potvrdil.

Jako nejpravděpodobnější příčina chlapcových potíží se podle znalců jeví jeho předčasné odpojení od dýchacích přístrojů, kterého se však ani jeden ze stíhaných lékařů nezúčastnil, ani je nenařídil. Oba lékaři se ale podle rozsudku dopustili řady pochybení. Chyby lékařům vytkla už ústřední znalecká komise ministerstva zdravotnictví, která také dala podnět k jejich stíhání.

Rodiče dítěte žádají po nemocnici odškodné ve výši deset miliónů korun. Soud jim je již jednou přiznal, odvolací soud ale verdikt zrušil a případ vrátil k dalšímu projednání.

Civilní soud dnes odročil jednání o odškodném na neurčito. Počká ještě na návrhy žalované strany na doplnění dokazování. Soud by mohl pokračovat v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám