Hlavní obsah

Dítě neměl v době loupeže kdo hlídat, tak ho vzali s sebou

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Dva muže ve věku 25 a 36 let zatkla zásahová jednotka v neděli přímo při činu. Policie je podezírá ze série šesti lednových přepadení benzinových stanic na Ostravsku. V jednom případě dokonce vzali s sebou i sedmiletého kluka, syna družky jednoho z pachatelů. Jednoduše dítě neměl kdo hlídat.

Foto: Josef Zajíc

Akce Bílý Kámen u pramene ODRY 1.5.2014: Kontrola vstupu.

Článek

Kromě toho policisté ve stejnou dobu dopadli i další dva muže, jež podezírají z toho, že v přestrojení za policisty vyloupili v Ostravě sázkovou kancelář a malý obchod. V úterý o tom informoval zástupce ostravského policejního ředitele Luděk Naivert.

U dvojice, která se specializovala na odlehlé čerpací stanice, byl postup ve všech případech stejný. Mladší z obviněných podle policie vždy zamířil maketou pistole na obsluhu a slovy "naval prachy" ji donutil k vydání peněz. Když maskovaný muž dosáhl svého, naskočil do připraveného automobilu, ve kterém ho čekal komplic. Celkem si podle policie přišli na bezmála 80 tisíc korun, které mezi sebe rozdělili napůl.

Kriminalisté vypracovali analýzu postupů lupičů a vytipovali si stanice, které by se mohly stát předmětem jejich dalšího zájmu. Na speciální zásahovou jednotku, která v neděli na stanici v Muglinově čekala, se usmálo štěstí. Ve chvíli, kdy maskovaný pachatel namířil maketou pistole na obsluhu stanice, ho zpacifikovali. "Když jeho komplic zjistil, že se něco děje, začal ujíždět. Po krátké honičce byl i on zadržen," řekl Naivert.

Podle kriminalistů je na případu zarážející skutečnost, že v jednom případě v automobilu na lupiče čekal syn jeho družky, žák druhé třídy základní školy. "V tu dobu ho neměl kdo hlídat, a tak s jedním z pachatelů seděl v autě. O ničem nevěděl, ale nedovedu si představit, co by se mohlo stát, kdyby třeba došlo k nějaké honičce," dodal kriminalista.

Falešní policisté měli i padělaný odznak

Pokud jde o další dvojici, policie jí zatím prokázala přepadení sázkové kanceláře Chance a prodejny Avion. V obou případech byli přestrojeni za policisty, použili atrapu pistole a měli dokonce zfalšovaný služební odznak.

"Na jednoho z obviněných, 26letého muže z Kladna, byl přitom již v roce 2000 vydán příkaz k zatčení, protože nenastoupil výkon trestu. Od té doby se policii úspěšně vyhýbal," řekl Naivert. Dodal, že muži jsou kromě toho podezřelí ze série vloupání do dvanácti rodinných domků v Ostravě a na Novojičínsku, čímž způsobili škodu za 200 tisíc korun.

Při domovních prohlídkách u druhé dvojice policisté nalezli imitaci nástražného výbušného systému. "Vypadalo to jako semtex připojený k mobilnímu telefonu. Protože to působilo velmi věrohodně, museli být na místo přivoláni pyrotechnici," dodal kriminalista s tím, že dosud není jasné, k čemu měla imitace výbušniny sloužit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám