Hlavní obsah

Diskutéři naštvali exekutorskou komoru. Chce je stíhat za nevhodné příspěvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Exekutorská komora zvažuje podání trestních oznámení na diskutéry na zpravodajských webech kvůli schvalování střelby na exekutory v Plzni. Podle komory už diskutující překročili míru kritiky a vybízejí k trestným činům.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté s podezřelým mužemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Komora připomíná skutečnost, kterou si často diskutéři a veřejnost obecně neuvědomuje, a sice že veřejné schvalování trestného činu nebo podněcování k němu je trestným činem,“ uvedla mluvčí komory Kateřina Zoubková.

Podle ní někteří diskutující „překročili míru únosnosti běžné kritiky“ a je tudíž podezření, že svými prohlášeními se dopustili trestných činů. Zmínila, že se to netýká jen diskuzí pod články na zpravodajských webech, ale i na sociálních sítích.

Až dva roky vězení

Prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková připustila, že práce exekutorů není populární a s nevhodnými komentáři se setkávají denně. „To neznamená, že by měla společnost schvalovat útoky na naše kolegy, kteří vykonávají činnost, kterou na ně přenesl stát. Doposud jsme to spíše přecházeli, ale je na čase připomenout, že takové chování v pořádku není a že naplňuje znaky trestného činu,” uvedla.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rozbité auto exekutorů

Komora proto podle ní zvažuje, že na vybrané diskutéry podá trestní oznámení. „Na základě úterních událostí jsme připraveni podat trestní oznámení na některé diskutéry, kteří vyjadřovali sympatie k útočníkům nebo dokonce vybízeli k opakování útoků,“ sdělila Fučíková s tím, že stejně jako jiné profese jsou exekutoři úřední osobou a trestní zákoník za útok na ně pamatuje s přísnějšími tresty.

Zoubková rovněž připomněla dva paragrafy, které by měli mít diskutující na paměti: až rok vězení hrozí tomu, kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele a až dva roky tomu, kdo veřejně podněcuje k trestnému činu.

Policie už mladíky obvinila

Útok v Plzni se odehrál v úterý dopoledne, kdy exekutoři chtěli zabavit věci jednoho dlužníka. Tři mladí muži je tam napadli nejprve teleskopickým obuškem a venku po nich následně vystřelili z plynové pistole. Policie je následně zadržela. Jeden člověk byl zraněn. [celá zpráva]

V noci na středu plzeňští kriminalisté trojici obvinili. Za útok na veřejnou osobu se zbraní, výtržnictví a poškození cizí věci spáchané ve spolupachatelství jim hrozí až šestileté vězení. Muži ve věku 22, 23 a 27 let jsou stíháni na svobodě, řekla ČTK policejní mluvčí Veronika Hokrová. „Poslední byl propuštěn ve 4:00," doplnila.

Při incidentu podezřelí poškodili i automobil, ve kterém exekutoři byli. Případ odsoudil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám