Hlavní obsah

Devíti ranami ubodal kamaráda, soud mu potvrdil 17 let

Novinky, bad
Praha

Sedmnáct let ve vězení stráví Róbert Rác, který loni v Mladé Boleslavi ubodal svého kamaráda a spolubydlícího. Vrchní soud v Praze Rácovi ve středu zamítl odvolání proti březnovému verdiktu Krajského soudu v Praze, který je tak pravomocný.

Foto: Novinky

Róbert Rác u soudu v Praze

Článek

„Nalézací soud provedl všechny podle našeho názoru podstatné důkazy,“ zdůvodnil usnesení předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Dokazování bylo úplné a nenabízí se doplnění o skutečně relevantní důkaz,“ upřesnil.

Soud zároveň odmítl, že by sedmnáctiletý trest byl nepřiměřeně přísný. „Ten útok byl velice razantní. Došlo k naprosto zbytečnému zmaření lidského života,“ uzavřel Lněnička.

K vraždě došlo loni v létě v Mladé Boleslavi. Rác se svým známým popíjeli od rána, bavili se, navečer zašli na diskotéku. Kromě piva konzumovali i tvrdý alkohol, na který podle Rácova obhájce nebyli zvyklí.

Když se vrátili z diskotéky domů, začal se Rác se svým spolubydlícím hádat, což později přešlo do rvačky.

Po návratu z diskotéky se muži pohádali, jeden druhého ubodal

Krimi

Podle Ráce ho jeho kamarád chytl pod krkem, škrtil ho a dal mu ránu pěstí do obličeje. „Nevěděl jsem, co se stalo, tak jsem z nervu… přeskočilo mi… na kuchyňský lince byl nůž, tak jsem ho vzal a nevím, kolikrát jsem ho bodl,“ prohlásil u soudu Rác.

Muže ubodal devíti ranami nožem s dvanácticentimetrovou čepelí, rány mířily zejména do hlavy a krku.

„Chtěl bych jenom říct, že mě mrzí, že jsem vzal život člověku, s kterým jsem bydlel a spolupracoval,“ prohlásil ve středu na závěr jednání Rác

Rác už byl jednou za v podstatě totožný skutek trestaný. V listopadu 2008 v Přerově nad Labem po předchozí hádce a v opilosti dvakrát bodl svého spolubydlícího, ten ale přežil. Krajský soud v Praze Rácovi za pokus o vraždu vyměřil desetiletý trest, který následně zmírnil odvolací soud na sedm let, jež si Rác v plné míře odseděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám