Hlavní obsah

Děti měly zlomené nosy a rány v obličeji, popsal nehodu u Rokycan lékař

Právo, Novinky, ČTK, pab, mm
Aktualizováno

Francouzský turistický autobus v pondělí ráno před půl sedmou havaroval u sjezdu na Rokycany na dálnici D 5 u Litohlav. Vůz podle mluvčí plzeňských hasičů Pavly Jakoubkové spadl z dálnice na podjezd. Nehodu nepřežila jedna dívka, řidič byl převezen s těžkým zraněním do nemocnice. Podle původních informací byl obětí on. Asi tři desítky dětí utrpěly lehké zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: U Rokycan havaroval autobus s dětmiVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

K nehodě došlo na 65,3. kilometru dálnice D 5 ve směru na Prahu po půl sedmé ráno. Podle svědků autobus s francouzskými nápisy na karosérii prorazil svodidla, spadl na vozovku pod dálnicí a narazil do svahu.

Podle posledních informací v autobusu zemřela jedna dívka. „Šlo o dívku ve věku 17–20 let," řekla Právu mluvčí krajské záchranné služby Lenka Ptáčková. Vyvrátila tak původní informace, že řidič autobusu zemřel. Ten byl s těžkým zraněním převezen vrtulníkem do nemocnice.

Zásah trval více než hodinu

„Když jsme přiletěli na místo, mimo autobus už bylo 29 dětí s lehčími zraněními. Hasiči je hlídali, aby v šoku někam neutekly. Většinou měly zlomené nosy, zhmožděniny a řezné rány v obličeji. V autobuse pak ještě zůstaly čtyři těžce zraněné osoby,“ popisoval zásah lékař letecké záchranky Bronislav Dvořák.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nehoda u Rokycan si vyžádala lidský život.

Podle něho asi 17leté dívce už nebylo pomoci, nárazem si nejspíš zlomila vaz. Na těle totiž neměla žádná viditelná zranění.

„Z autobusu pak hasiči vyprostili řidiče, jeho spolujezdce a ještě další zaklíněnou pasažérku. Všichni byli při vědomí a měli otevřené zlomeniny s podezřením na vnitřní poranění,“ pokračoval Dvořák s tím, že celý zásah od výzvy po odvoz posledního pacienta trval hodinu a čtvrt.

Školáci jeli do Prahy

Ve voze cestovaly převážně děti z Francie. Jacques Vallion, který je ve společnosti Champagne Mobilités zodpovědný za turistiku, řekl Právu: „Neobdrželi jsme ještě dostatečné informace o celé nehodě. V autobuse byli ale zkušení řidiči, kteří pro nás pracují řadu let a měli za sebou řadu cest do zahraničí.“

Na dotaz, zda společnost už měla podobné nehody, Vallion ujistil, že se jedná o první podobný případ jak při cestách do zahraničí, tak při cestách po Francii.

Vallion potvrdil, že školáci, kteří autobusem cestovali, vyrazili z Remeše, kde působí Champagne Mobilité, která je součástí skupiny RATP. Cílem jejich nešťastného výletu byla Praha.

„Z dálnice vyjel autobus a narazil do pešuňku přivaděče plnou rychlostí. Připadalo mi to, jako by řidič zaspal,“ řekl Právu řidič Miroslav Kolář, který byl svědkem nehody.

Podle svědka nehody u Rokycan autobus v plné rychlosti narazil do náspuVideo: Patrik Biskup, Právo

„Dopravní autobus je pod dálničním mostem. Přední částí je ve svahu,“ řekla Jakoubková. Jak dodala, na místo byl přistaven jiný autobus, který zraněné děti odvezl do nemocnice. Ptáčková doplnila, že v autobuse jelo celkem asi 50 lidí.

Tlumočila učitelka z gymnázia 

Plzeňská fakultní nemocnice pečuje o tři těžce zraněné osoby, další mají středně těžká a lehčí poranění. Ošetřují je lékaři v úrazové a chirurgické ambulanci, řekla ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ve francouzském autobuse cestovalo asi 50 osob

"Přivezli k nám také přes 20 lidí, kteří neměli viditelné poranění. Naši lékaři je preventivně vyšetří, aby vyloučili případná zranění," uvedla Kunová. Podle ní je zatím hospitalizováno kolem deseti lidí, zranění jsou mladí lidé ve věku kolem 16 až 20 let.

Dva mladíci ve věku 16 a 17 let jsou umístěni v rokycanské nemocnici. Podle mluvčího zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiřího Kokošky utrpěl jeden z nich lehký otřes mozku, druhý má středně těžké poranění – zlomeninu pánevní kosti. S tlumočením pomohla v Rokycanech vyučující francouzštiny z místního gymnázia. Podle Ptáčkové záchranáři celkem transportovali 41 lidí, z toho na preventivní vyšetření bez zjevného vážnějšího poranění odvezli hasiči v náhradním autobuse 29 cestujících.

Foto: Mapy.cz

Nehoda se stala na 65,3. kilometru D5.

Na místo byly vyslány všechny složky integrovaného záchranného systému včetně vrtulníku.

Podle mluvčí nehoda dopravu na dálnici neohrozí, odstraňování jejích následků však ještě potrvá. Mezi Rokycany a Litohlavy byla doprava uzavřena.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Hasiči vyprošťují zraněného řidiče

Silnice v oblasti byly ráno podle ČTK namrzlé, zda to s nehodou souvisí, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám