Hlavní obsah

Desítky miliónů z advokátní úschovy právník utratil, na účtech zůstalo 255 korun

– Praha

Bývalý advokát Miloš Vlasák v pondělí odmítl vypovídat před pražským městským soudem, který se začal zabývat kauzou zpronevěry zhruba 65 miliónů korun z advokátní úschovy. Soud proto musel přečíst jeho výpověď z policejního vyšetřování, kde uvedl, že se obvinění nezakládá na pravdě. Vlasákovi hrozí pět až deset let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trestná činnost se týká období v letech 2010 až 2012. Většinu z údajně zpronevěřených peněz svěřili právníkovi klienti realitní kanceláře Reality 21, se kterou měl uzavřenou smlouvu na poskytování právních služeb. Mezi ně patřilo i zajišťování advokátní úschovy svěřených peněz.

Podle obžaloby nedostalo téměř 70 klientů zaplaceno za nemovitosti, které prostřednictvím firmy prodali. Vlasák měl peníze po prokázaném splnění smluvních podmínek vyplácet prodávajícím, což podle obžaloby činil pouze částečně nebo vůbec a peníze použil pro vlastní potřebu. Z peněz také podle spisu nezaplatil daň z převodu nemovitosti. S prodávajícími zároveň přestal komunikovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na účtech zůstalo 255 korun

V září 2012 na dvou účtech podle obžaloby zůstaly částky 131 a 124 korun. Státní zástupkyně četla obžalobu kvůli velkému počtu poškozených déle než hodinu. Z její řeči vyplynulo, že někteří klienti realitní kanceláře přišli o milióny, jiní zase o statisíce či desetitisíce korun. Po odhalení kauzy Vlasák podle dřívějších zpráv zmizel, nakonec se ale sám přihlásil na policejní služebně. Poté putoval do vazby, aby neutekl nebo neovlivňoval svědky. V současné době je na svobodě. Po vypuknutí kauzy byl vyloučen z České advokátní komory.

Případem se nedávno zabýval pražský Vrchní soud, který řešil návrh části podvedených klientů na insolvenci realitní kanceláře. V insolvenčním řízení chtěli vymáhat zhruba 23 miliónů korun, o které přišli. Soud však jejich návrh zamítl s tím, že škoda vznikla hlavně v souvislosti s údajnou kriminální činností Vlasáka.

Kauza značně rozvířila tuzemský realitní trh. Zatímco některé firmy doporučovaly spolupráci s renomovanými advokátními kancelářemi, jiné společnosti radily klientům, aby peníze svěřovali do úschovy přímo realitním kancelářím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám