Hlavní obsah

Deset let za bodnutí do srdce

Novinky, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Plzeňský krajský soud poslal 36letého Ukrajince Vladislava Beheniho na 10 let za mříže za loňskou vraždu svého o osm let mladšího krajana Vasila Bojčuka. Toho bodl na ubytovně v Ostrově nad Ohří vykosťovacím nožem přímo do srdce. Během několika vteřin zemřel. Soud zároveň nařídil jeho vyhoštění.

Foto: Tomáš Latocha

foto z žel.mostu 1

Článek

Podle obžaloby se s obětí na ubytovně v Ostrově nad Ohří pohádal a poté v afektu bodl. Drobný Beheni se ke všemu před soudem přiznal, hájil se ale, že se svého mohutného spolubydlícího bál a jednal v sebeobraně.

"Půjčoval si pořád ode mě peníze, kromě toho mi taky zmizely doklady i s dalšími penězi. Určitě mi to sebral on. Nikdy jsem se nijak nehádal, Bojčuk byl větší, mladší a silnější, než já. A já pořád jen vařil a myl nádobí, když jsem to nedělal, Bojčuk mě bil," vypověděl Beheni

Silnou ranou probodl i kost

Osudný večer měli oba spolubydlící v krvi velké množství alkoholu. Po hádce vzal Beheni nůž a bodl, podle znalců značnou silou, protože Bojčukovi probodl hrudní kost. Znalci z oboru psychiatrie pak u něj objevili rysy nezdrženlivosti a impulsivity.

"Soud se neztotožnil s názorem obhajoby, že se jednalo o nutnou obranu, protože se u obžalovaného nejednalo ani o patický afekt, ani o zkratkovité jednání. Ani užití nože nebylo adekvátní. Soud se však domnívá, že nejednal v přímém úmyslu," uvedl v odůvodnění předseda senátu Roman Dočkal.

Polehčující okolnosti

Senát zároveň rozhodl o jeho vyhoštění z republiky na neurčito. Trest si má vzhledem k polehčujícím okolnostem, jako je doznání, spolupráce při vyšetřování a dobré chování ve vazbě, odpykat ve věznici s mírnějším režimem.

Rozsudek zatím není pravomocný, neboť si obě strany ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám