Hlavní obsah

Deset let vězení za padělání tisícikorun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli padělání 596 tisícikorun, z nichž se většina rozšířila po celém Česku, potrestal v úterý liberecký krajský soud 30letého Martina Hynka deseti lety vězení. Další obžalovaný Martin Šafařík by měl jít do vězení na pět let. Oba popírají svou vinu a odvolali se.

Článek

Dvojici prý pomáhal ještě Ukrajinec Vjačeslav Klymas, jenž nebyl ukrajinskými orgány vydán do Česka k trestnímu stíhání.

V obžalobě stojí, že padělatelé prodejcům způsobili škodu nejméně 565 tisíc korun. "Peníze jsem u sebe jenom přechovával. Šlo o 31 tisícikorun a bál jsem se je odevzdat," hájil se při hlavním líčení Hynek. Výrobu falešných bankovek svedl na Klymase.

Cizinec pobýval v Česku nelegálně a Hynek mu načerno pronajal svůj pokoj v ubytovně v Chrastavě na Liberecku a půjčil mu také svůj počítač. Právě na něm padělané peníze vznikaly. Podle policejního vyšetřování Hynek s Klymasem bankovky padělali společně. Tiskli je od října 2001 do července 2002.

Hynkovi se navíc klade za vinu, že s Klymasem zfalšovali řidičský a občanský průkaz, do nichž vlepili falešné fotografie. "Necítím se vinen v takovém rozsahu, jak mi klade obžaloba za vinu. Pouze jsem u sebe přechovával 31 kusů bankovek, které jsem ale nedával do oběhu," řekl už dříve Hynek.

Padělky nebyly moc zdařilé

Podle státní zástupkyně muži bankovkami platili prakticky všude. "Peníze nejprve používali hlavně ve spěchu a v šeru, kde se daly špatně překontrolovat," uvedla žalobkyně. Z padělání usvědčuje Hynka hlavně jeho osobní počítač, v němž byly programy na výrobu falešných peněz. Spoluobžalovaného Šafaříka pak poznali někteří poškození.

Padělané bankovky ve většině případů objevili až bankovní úředníci anebo bezpečnostní služba po odevzdání tržby v obchodech. Odborná expertíza je pak ohodnotila stupněm číslo čtyři, tedy jako méně zdařilé.

Reklama

Související témata:

Související články

Padělatelé bankovek stanuli před soudem

Z padělání více než 600 kusů bankovek a jejich distribuce do obchodů po celé České republice se před senátem liberecké pobočky Krajského soud v Ústí nad Labem...

Výběr článků

Načítám