Hlavní obsah

Padělatelé bankovek stanuli před soudem

Právo, Barbora Silná
LIBEREC

Z padělání více než 600 kusů bankovek a jejich distribuce do obchodů po celé České republice se před senátem liberecké pobočky Krajského soud v Ústí nad Labem začali v pondělí zodpovídat 29letý Martin Hynek a stejně starý Martin Šafařík. Oba muži čelí obvinění z podvodu a padělání a pozměňování peněz. Hrozí jim až 15 let vězení.

Foto: Martin Fletcher
Článek

Dvojici v jejich počínání podle obžaloby pomáhal ještě Ukrajinec Vjačeslav Klymas, jenž nebyl ukrajinskými orgány vydán do Česka k trestnímu stíhání.

Státní zástupkyně Romana Strnadová před soudem uvedla, že Martin Hynek společně s Vjačeslavem Klymasem vyrobil v období od 8. října 2001 do 17. července 2002 na počítači v liberecké ubytovně 596 kusů tisícovek a 11 kusů dvousetkorun, které měl do oběhu uvést Martin Šafařík. Zároveň se měli pokusit o výrobu dvou falešných dvoutisícikorun a polských zlotých. "Celkem způsobili škodu 565 tisíc korun," shrnula Strnadová.

Hynkovi navíc klade za vinu, že s Klymasem zfalšovali řidičský a občanský průkaz, do nichž vlepili falešné fotografie. Obžalovaní však svou vinu před soudem popřeli. "Necítím se vinen v takovém rozsahu, jak mi klade obžaloba za vinu. Pouze jsem u sebe přechovával 31 kusů bankovek, které jsem ale nedával do oběhu," hájil se u soudu Hynek.

Padělky nebyly moc zdařilé

Do jednací síně Hynka přivedla eskorta z věznice, kde si odpykává trest za násilnou trestnou činnost. Peníze prý u sebe měl mít na žádost Klymase, jemuž zprostředkoval v liberecké ubytovně na své jméno ubytování. "Byl tu nelegálně a já měl u sebe peníze, protože on už odjel na Ukrajinu," podotkl Hynek.

Také Šafařík popřel, že by falešné peníze dával do oběhu. Podle státní zástupkyně však bankovkami platil prakticky všude. "Peníze nejprve používali hlavně ve spěchu a v šeru, kde se daly špatně překontrolovat," uvedla žalobkyně.

Z padělání usvědčuje Hynka hlavně jeho osobní počítač, v němž byly programy na výrobu falešných peněz. Šafaříka pak poznali někteří poškození. Padělané bankovky ve většině případů objevili až bankovní úředníci anebo bezpečnostní služba po odevzdání tržby v obchodech. Odborná expertíza je pak ohodnotila stupněm číslo čtyři, tedy jako méně zdařilé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám