Hlavní obsah

Derby pražských S provázely výtržnosti fanoušků

Právo, Novinky, jam, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Derby pražských S v pondělí vpodvečer přerušily výtržnosti fanoušků. Ti sparťanští ve druhém poločase začali na plochu házet dýmovnice a dělobuchy. Zápas byl přerušen. Na plochu dokonce vběhl fanoušek a vytrhl rohový praporek. Policie zasahovala v sektoru fanoušků Sparty i Slavie. Policisté zadrželi celkem 27 lidí.

Článek

Patnáct po výtržnostech na stadiónu. Podle pražské policejní mluvčí Ivy Knolové jsou podezřelí z neuposlechnutí výzvy veřejného činitele a výtržnictví.

Dalších sedm lidí policisté předvedli poté, co skupina fanoušků zdemolovala tramvaj v Podolí. Pět lidí bylo zadrženo po rvačce ve Strakonické ulici.

Policisté hlídají fanoušky před vchodem na strahovský stadión. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Výtržnosti na stadiónu začaly poté, co Slavie vstřelila první branku. V sektoru Slávie začaly padat dělbuchy, následovaly rány i ze sparťanského sektoru. Jedna fanynka Sparty byla od pyrotechniky popálená a ošetřili ji lékaři.

Při příchodu fanoušků Sparty byl zraněn i reportér, který pro Novinky.cz střety natáčel. Do břicha ho zasáhla světlice. I přes bundu a triko mu exploze popálila kůži. Podle lékaře mu způsobila popáleniny druhého stupně.

Sparťanští fanoušci útočí na stadión na Strahově. Zdroj: Stream.cz

Dýmovnice létaly z ochozů i během utkání. V poločase očekávali policisté střety obou táborů, k žádným ale nedošlo. Nepokoje začaly až poté, co začaly padat branky.

Střety fanoušků Sparty a policie

Jeden z fanoušků dokonce vytrhl rohový praporek a začal s ním utíkat přes trávník. Pořadatelé ho chytli a strhli na zem.

Fanoušek vtrhl na hřiště a přerušil utkání. Zdroj: Stream.cz

Policisté po skončení utkání nechali oba tábory odcházet postupně, aby se nesetkaly. Přesto k menším incidentům docházelo. U tramvajové zastávky Malovanka například skupina sparťanů zastavila auto se slávistickými fanoušky, kopala do něj a snažila se jeho osádku vytáhnout ven. Autu se podařilo ujet.

Stadión připomínal střelnici. Foto: Repro ČT

Z Letné na Strahov šlo Prahou několik stovek lidí

Někteří sparťané se na Strahov vydali společně z Letné. "V průvodu bylo asi 700 lidí," řekla Novinkám pražská policejní mluvčí Iva Knolová.

Pochod sparťanských fanoušků na strahovský stadión Zdroj: STREAM.CZ

Po jedné z tramvají, které v tu chvíli stály, hodil někdo z davu dýmovnici.

První incident se ale odehrál mimo trasu Letná - Strahov, a to v Podolí, kde fanoušci poškodili tramvaj číslo 17. "Rozbili boční a čelní skla jednoho z vozů. K podání vysvětlení jich policie zadržela sedm," řekla Právu policejní mluvčí Iva Knolová.

Foto: Repro ČT

Další konflikt se podle ní odehrál v restauraci v Praze 6 mezi tamními štamgasty a několika fanoušky. Přivolaná policie nakonec incident vyřešila domlouvou na místě, doplnila Knolová.

Pochod zastavil dopravu

Pochod z Letné provázel dopravní kolaps. Policisté v dopravní špičce téměř uzavřeli Letnou, kudy vede jeden z nejdůležitějších tahů Prahou. Nad pochodujícími fanoušky kroužila policejní helikoptéra.

Na Letné se sešlo několik stovek fanoušků. Foto: Milan Malíček

Ve světě jsou bitky běžné

Ve světě, především v jižní Americe nejsou bitky fotbalových fanoušků vzácností. Jedna z nich se odehrála v těchto dnech také v Argentině. Po střetech milovníků klubů River Plate z Buenos Aires a Arsenal de Velez skončil jeden člověk v kómatu, dalších osm lidí bylo zraněno.

Fotbalová bitka v Argentině: jeden člověk v kómatu, 38 zraněno. Zdroj: REUTERS/Stream.cz

Podle úřadů rvačky vypukly v táboře příznivců River Plate už před utkáním, během něj se přenesly do ochozů. Někteří svědci ale tvrdí, že vinu nese i zasahující policie, která dav fanoušků obklíčila, takže pro ty slušné nebylo úniku. Policie oznámila, že zatkla 40 výtržníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Těžkooděnci trénovali v Praze na derby

Desítky policejních těžkooděnců trénovaly v sobotu dopoledne zákroky na stadionu Evžena Rošického na pražském Strahově. Důvodem nácviku zásahů přímo...

Výběr článků

Načítám