Hlavní obsah

Dalšímu Čechovi hrozí za terorismus na Ukrajině až 26 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Další z řady případů terorismu českých občanů, kteří odjeli na východ Ukrajiny a zapojili se do bojů na straně proruských separatistů, projednává pražský městský soud. Alojz Polák, stíhaný jako uprchlý, čelí obžalobě z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině, za což mu hrozí až 26letý trest vězení. Podle obžaloby Polák jako odstřelovač zabil čtyři příslušníky ukrajinských vládních sil.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Separatista na Donbasu (ilustrační foto)

Článek

Podle státního zástupce Marka Bodláka páchal Polák trestnou činnost na východě Ukrajiny minimálně mezi lety 2016 a 2020. Podle Bodláka odjel Polák v prosinci 2016 z Prahy na území ovládané vojensky organizovanými jednotkami samozvané Doněcké lidové republiky, nechal se vyzbrojit a začal plnit vojenské úkoly.

Aktivně se také podle spisu zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám v řadách takzvané republikánské gardy. Nejprve působil jako odstřelovač a později jako velitel čety.

Podle žalobce sám Polák ve svých vyjádřeních uvedl, že má na svědomí nejméně čtyři lidské životy.

Soud však ve čtvrtek musel jednání kvůli nemoci jedné z přísedících odročit, svědky a znalce tak vyslechl mimo hlavní líčení. Jejich výpovědi budou přečteny při hlavním líčení, až bude nařízeno.

Čeští separatisté

České soudy za poslední dobu řešily řadu lidí, kteří se rozhodli odcestovat z republiky a přidat se na stranu proruských separatistů v řadách armád tzv. Doněcké či Luhanské lidové republiky. Valná většina z nich byla stíhána jako uprchlá.

Za teror na Ukrajině potvrdil soud „Begemotovi“ Urbánkovi 20 let vězení

Krimi

Zatím naposledy byl ke dvaceti letům vězení odsouzen bývalý zápasník MMA Pavel Botka. Stejně dlouhou dobu má strávit ve vězení Jiří „Begemot“ Urbánek, který v řadách armády Doněcké lidové republiky vykonával strážní službu či hloubil zákopy.

Za teror na Ukrajině potvrdil soud Čechovi 20 let vězení

Krimi

Dvacet let by měl strávit za mřížemi i Martin Kantor, který zase jako člen armády Luhanské lidové republiky prováděl průzkum, záškodnické akce a pokládal miny.

K 21 letům vězení česká justice odsoudila bývalého vojáka Martina Sukupa, který v separatistické armádě působil jako tankista a velitel tankové roty. Stejný trest dostal i Bělorus Alex Fadějev, který z Čech odcestoval na východ Ukrajiny a v rámci armády DLR hlídkoval a držel stráž.

Bývalý český voják dostal 21 let za terorismus na Ukrajině

Krimi

Mírnější trest dostali Lukáš Nováček a Erik Eštu. Nováček si odpykává šestiletý trest vězení, Eštu dostal dvouletou podmínku.

Místo 20 let vězení jen šest. Soud mladíkovi uvěřil, že na Ukrajině „válčil v kuchyni“

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám