Hlavní obsah

Dálniční policista, který chtěl úplatek od polského řidiče, vyvázl s podmínkou

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvanáct měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky a také dva roky zákazu působení u policie a dalších bezpečnostních složek. Takový trest si vyslechl bývalý policista z ostravského dálničního oddělení, který si vzal při dopravní kontrole 400 zlotých od řidiče polského kamionu, aniž by mu vystavil potvrzení o pokutě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud rozhodl o trestu nad expolicistou formou trestního příkazu v neveřejném jednání, potvrdil v pondělí Právu mluvčí Okresního soudu v Ostravě Dalibor Zecha. Protože proti verdiktu nepodal odpor ani odsouzený, ani státní zástupce, trest nabyl právní moci 31. prosince.

Policistu načapaného při handlování s polským řidičem propustili

Krimi

„Dopravní policista byl uznán vinným jak ze zneužití pravomoci úřední osoby, tak z pokusu přečinu podvodu,“ sdělil mluvčí s tím, že podstatou trestného jednání byla skutečnost, že zatajil peníze, které si od řidiče vzal.

Případ vyšel najevo díky tomu, že si řidič kamionu celou dopravní kontrolu nahrával na kameru a následně ji poskytl polskému zpravodajskému serveru Tvn24.pl, který ji také zveřejnil.

Čeští policisté sice na nahrávce nejsou přímo zachyceni, je ale zaznamenán celý rozhovor mezi řidičem a jedním z členů policejní hlídky, který řidiči oznamuje, že překročil rychlost a že mu hrozí vysoká pokuta a rok zákazu řízení.

Poté řidiči nabídne, že by se mohl přestupek řešit i „jinak“, aby vyšel řidiče levněji. Policista nejprve požaduje pět tisíc korun, nakonec se ale spokojí s částkou 400 zlotých, což je asi polovina původně vyžadovaného úplatku.

Hacker nabízel policistovi úplatek 384 miliónů, dostal tři roky

Krimi

Nahrávka pak zachycuje i následný rozhovor osádky polského auta, která se o českých policistech vyjadřuje velmi nelichotivým a vulgárním způsobem.

Krátce po zveřejnění usvědčujícího videa byl policista propuštěn ze služebního poměru. Přestože zákaz činnosti mu soud nyní vyměřil na pouhé dva roky, je pravděpodobnost, že bude u policie znovu zaměstnán, mizivá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám