Hlavní obsah

Dálniční lupiči okradli u Brna Chorvaty, chytil je policejní passat

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dobrá práce policistů a všímavý řidič stáli za úspěchem jihomoravských strážců zákona, kterým se podařilo zadržet tři dálniční lupiče ze zemí bývalé Jugoslávie. Ti okradli chorvatský pár na dálnici D1 u Brna. Lupiči použili starý dobrý trik, kdy Chorvatům při jízdě naznačovali, že mají defekt.

BEZ KOMENTÁŘE: Dálniční lupiči na záběrech policieVideo: Policie ČR

 
Článek

Osádka auta zastavila, aby situaci zkontrolovala a mezitím se lupiči zmocnili kabelky s doklady, firemními písemnosti a nemalými penězi.

Dvou aut stojících na krajnici si všimli policisté hlídkující na dálnici v rychlém passatu. Rozhodli se situaci prověřit, než se ale dostali na místo, stálo tam už jen auto s údajným defektem.

„Hlídka se proto rozhodla pokračovat dál a zanedlouho dojela podezřelé auto a rozhodla se jeho posádku zkontrolovat, protože předchozí děj kopíroval obdobné krádeže na dálnici. Posádka dávala okatým zíváním najevo svou jistotu a nerozhodila ji ani pokuta za běžný přestupek,“ popsal začátek případu policejní mluvčí Pavel Šváb.

Vyhozenou kabelku viděl všímavý řidič

To už ale na linku 158 volal všímavý řidič, který postřehl, že ze zastavovaného auta někdo vyhodil kabelku. Policistům se jim ji podařilo najít a zajistit pachové stopy. Kabelka obsahovala doklady a dokumenty. V mezičase už okradená chorvatská dvojice hlásila okradení na dálničním oddělení v Podivíně.

„Zloději viděli, že auto mělo německé značky, takže tam byla šance na větší lup. Chorvatům signalizovali defekt, rychle jim vzali tašku a ujeli. Pár pak zastavil na benzínce a ještě jednou kontroloval kolo, když u nich zastavil řidič kamiónu, který jim řekl, že byli asi okradeni. Prohledali auto a zjistili, že jim opravdu zmizela kabelka. Když jsme podezřelé zadrželi, hned zavolali advokáty, ale nakonec se pod tíhou důkazů přiznali. Ale protože vrátili i peníze a po amnestii měli zahlazené tresty, hrozí jim maximálně dva roky. Jinak by jim hrozilo až o rok víc a zřejmě by skončili ve vězení,“ dodal kriminalista Radek Šmíd.

Pokud se člověk na dálnici dostane do podobné situace, kdy ho předjíždí auto a zuřivým gestikulováním jeho řidič upozorňuje na možný defekt, radí policisté po zastavení auto ihned zamknout. „Obecně také platí, že by to měl řidič okamžitě zavolat na linku 158 a oznámit svoji polohu,“ dodal Šváb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám