Hlavní obsah

Dal jsem jí tři facky na pusinku, hájil se u soudu obžalovaný z pokusu o vraždu

Novinky, bad
Praha

Brutální pokus o vraždu začal v úterý projednávat pražský městský soud. Třiašedesátiletý Michal Bušovský čelí obžalobě z pokusu o vraždu o rok starší partnerky, se kterou se před loňskými Vánocemi pohádal a následně ji surově zmlátil a zkopal. Bušovský se u soudu k činu přiznal, tvrdí, že za pohmoždění obličeje napadené můžou její pády.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Michal Bušovský s eskortou

Článek

Podle obžaloby napadl Bušovský svou družku, se kterou se znal asi půl roku, loni v prosinci v pražském Břevnově. Bydleli tam v přízemí domku svého známého. Ten den prý byli právě u svého „domácího“ na kávě a pomáhali mu prý louskat ořechy na cukroví. Odpoledne Bušovský zašel do obchodu pro dva litry vína a dvě piva, které posléze s družkou popíjeli.

K večeru Bušovský zjistil, že mu prý chybějí v bundě peníze, které potřeboval na tabák. „Řekl jsem jí: Tys mi sebrala peníze. Ona říkala, že ne. Chyt jsem nerva a říkám: Běž, vypadni z toho baráku,“ vzpomínal před soudem obžalovaný. Žena ale prý odejít odmítla, tak se začali přetahovat. „Chytl jsem ji za vlasy a vystrčil ven z baráku,“ pokračoval Bušovský.

Venku podle něj poškozená udělala dva kroky, zakopla o strom a spadla tváří na hromadu suti, pak se snažila zvednout a upadla na suť zády. „Říkám si, ježkovy voči, kam to letíš? A snažil jsem se ji zvednout, pomoct,“ popisoval obžalovaný. Žena prý ale na něj křičela, ať na ni nesahá, tak dostal vztek a dal jí podle svých slov asi tři facky „na pusinku“. Pak ji odtáhl pod pouliční lampu, prý aby na ni lépe viděl.

Rány a pepřový sprej

Poněkud jinak konec konfliktu ale viděli dva svědci, kteří se v té době vraceli domů.

„Při vstupu do baráku jsme uslyšeli rány, vyhodnotili jsme to, že se jedná o rány do masa, když to tak řeknu,“ řekl jeden ze svědků. Vydali se tedy za zvukem. „Viděli jsme obžalovaného, jak bije osobu sedící na chodníku u lampy,“ pokračoval mladík. Volali na něj, ať toho nechá. On je prý ale ignoroval a pokračoval v mlácení ženy. Podle svědků Bušovský do ženy kopal a mlátil ji pěstmi, rozhodně prý nešlo o tři facky.

Přítelkyně svědka proto vytáhla z kabelky pepřový sprej, který Bušovskému nastříkala do obličeje. Až poté obžalovaný útoku nechal a odplazil se zpátky do domu. Tam si vymyl v koupelně oči a šel si dát na dvorek cigaretu. Svědci mezitím zavolali policii a záchranku. Podle lékařů žena měla mimo jiné zlomený obličejový skelet, zlomeniny lebky a pohmožděný mozek. „Jen díky náhodě a zásahu kolemjdoucích osob nedošlo u poškozené k závažnějšímu poranění,“ uvádí žalobkyně Jana Kadeřábková.

„Hluboce se omlouvám, že jsem jí způsobil tolik bolesti. Přeji jí hodně zdraví a štěstí. Lituju trestného činu, který jsem spáchal,“ kál se u soudu obžalovaný.

Bušovský, kterému hrozí za pokus o vraždu až dvacet let vězení, případně výjimečný trest, byl v minulosti za vraždu trestaný. V roce 1985 ho Krajský soud v Košicích poslal na čtrnáct let do vězení za vraždu manželky. „Bodnul jsem ji, trošku moc,“ připustil v úterý u soudu Bušovský. Díky prezidentské amnestii mu byl trest snížen na dvanáct let a čtyři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám