Hlavní obsah

Cyklista zemřel po srážce s chodkyní, dostala podmínku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tragický následek měl střet chodkyně s cyklistou, k němuž došlo v polovině ledna v jedné z obcí na Uherskohradišťsku. Žena nečekaně vstoupila do silnice přímo před osmašedesátiletého cyklistu přijíždějícího z kopce. Ten při srážce utrpěl těžká zranění, jimž po několika dnech v nemocnici podlehl. Chodkyni soud ve středu uložil trest 10 měsíců vězení s odkladem na jeden rok.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

V případu rozhodl brněnský krajský soud, který chodkyni potrestal za usmrcení z nedbalosti. Původně jí Okresní soud v Uherském Hradišti uložil 18 měsíců vězení s odkladem na dva roky, žena se ale s trestem nesmířila a podala odvolání.

„Dokazování nebylo úplné. Neexistuje žádný přímý důkaz. Měl by se udělat vyšetřovací pokus, moje klientka trvá na tom, že cyklistu neviděla. Navíc svou roli sehrál i nedobrý technický stav jeho kola,“ upozorňovala ženina advokátka s tím, že odvolací senát by měl ženu osvobodit, případně celý případ vrátit k novému projednání.

Před tragickou srážkou s autem generála na Trutnovsku jel mustang až 158 km/h

Krimi

Odvolací soud v čele s Josefem Teplým skutečně verdikt zrušil, ale rovnou rozhodl o novém potrestání tak, že uložil trest 10 měsíců s odkladem na jeden rok v mírnější právní kvalifikaci.

„Z hlediska skutkového se ztotožňujeme se soudem prvního stupně. Ten ale nezohlednil skutečnost, že kolo nemělo řádně funkční přední brzdy. Došlo tedy k fatálnímu následku, ale na nehodě se částečně podílel i sám poškozený,“ vysvětlil soudce.

Reklama

Související články

Řidič MHD srazil dvě ženy, má podmínku

S osmiměsíční podmínkou a zákazem řídit motorová vozidla na půldruhého roku odešel od soudu řidič autobusu pražského dopravního podniku (DPP), který loni...

Výběr článků

Načítám