Hlavní obsah

Cyklista se zranil o ohradník natažený přes turistickou stezku, farmáře soud osvobodil

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

Klatovský soud ve čtvrtek zprostil obžaloby soukromého zemědělce Václava Bílka (71), který byl souzen v souvislosti se zraněním cyklisty po nárazu do elektrického ohradníku před třemi lety. Bílek přehradil drátem místní komunikaci, jež patří k turistické stezce. Osmapadesátiletý muž do něj narazil a po pádu skončil v nemocnici s mnohočetnými zlomeninami.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozily Bílkovi až dva roky vězení.

„Soud dospěl k závěru, že žalovaný skutek není trestným činem. Upozornil přitom na to, že poškozený jel vyšší rychlostí a nebyl přitom dostatečně opatrný,“ uvedl obhájce obžalovaného Rostislav Netrval.

„Proti rozhodnutí soudu se pravděpodobně odvoláme,“ potvrdila šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová.

Žalobce žene k soudu farmáře z Klatovska za ohradník, o který se přerazil cyklista

Krimi

Nehoda se stala v září 2016 mezi šumavskými obcemi Keply a Zhůří. Do drátu cyklista narazil v mírném klesání při výjezdu z lesa, kde začínala louka.

„Jel jsem rychlostí pětadvacet kilometrů v hodině. Bylo to, jako když narazíte do skleněné stěny. Vůbec jsem ten drát neviděl. Přeletěl jsem přes řídítka a pádem si zlomil rameno a žebra. Z místa mne odvezla záchranka do nemocnice,“ popsal kolizi cyklista.

Ohradník byl podle něj natažen ve výšce necelého metru. „Ještě štěstí, že jsem nejel příliš rychle, to bych zřejmě dopadl mnohem hůře. Vůbec jsem nečekal, že by někdo mohl dát drát přes cestu bez výstražného upozornění. Moje manželka, která jela za mnou, stačila zabrzdit,“ dodal muž.

Na drátu byly pověšené igelity a PET lahve. Pokud to neviděl, musel jet rychle
farmář Bílek

Podle Netrvala byl farmář oprávněn cestu zaplotit, protože je fyzicky součástí pastevního areálu, který má pronajatý.

Bílek se pak hájil tím, že cyklista měl dávat pozor na cestu. „Na drátu byly pověšené igelity a PET lahve. Pokud to neviděl, musel jet rychle,” prohlásil Bílek s tím, že podle jeho názoru tam cyklista neměl co dělat, protože jen o kus dál vede cyklostezka.

Farmáři versus cykloturisté 

Nehoda se stala na území Šumavského národního parku. Pracovníci správy parku potvrdili, že na tomto místě z hlediska ochrany přírody neplatí žádná zvláštní pravidla pro jízdu na kole. „Cykloturista se tam může pohybovat zcela volně,“ stojí ve stanovisku správy parku.

Několik stížností na přehrazené turistické stezky elektrickými ohradníky už v minulosti také řešil klatovský Klub českých turistů.

„Legislativně to není upraveno. Záleží na farmáři, jestli turistickou stezku zohlední například tím, že udělá průchod ohradníkem. Už jsme se také setkali s případem, kdy zemědělec od nás požadoval, abychom na stezku umístili značku cyklistům vjezd zakázán,“ uvedl Tomáš Háša, který má v klubu na starosti značení turistických tras.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám