Hlavní obsah

Čtyři roky vězení pro lékaře za rdoušení manželky zrušil vrchní soud, dal mu podmínku

Právo, Patrik Biskup
Praha

Za napadení manželky hrozilo lékaři Petru K. (67) původně až 18 let za mřížemi, pak to vypadalo na čtyři roky, které mu letos v únoru vyměřil Krajský soud v Plzni, a nakonec nebude muset do vězení vůbec. Vrchní soud v Praze v úterý v odvolacím řízení trest zrušil a Petru K. uložil dvouletou podmínku a také povinnost podstoupit protialkoholní léčbu v ústavu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný Petr K. před Krajským soudem v Plzni

Článek

Verdikt vrchního soudu potvrdil v úterý Právu lékařův obhájce Marek Šťastný.

Státní zástupce původně obžaloval Petra K. z pokusu o vraždu, prvoinstanční soud však jeho jednání posoudil jako pokus o ublížení na zdraví s tím, že fyzický útok vůči manželce nebyl tak intenzivní, aby z něj bylo možné jednoznačně vyvodit závěr, že ji chtěl zavraždit. Vrchní soud se s právním posouzením skutku ztotožnil, ale pouze přeměnil trest.

Podle spisu Petr K. loni v březnu v rodinném domě na Šumavě bezdůvodně napadl manželku a začal ji rdousit.

„V jedné chvilce stisk pravé ruky povolil a mně se podařilo uniknout. Oběhla jsem konferenční stolek, sebrala bundu z věšáku a utekla. Až před domem jsem si uvědomila, co se stalo, že mě manžel chtěl zabít. Schovala jsem se u sousedů za túje a zavolala policii,“ popsala útok žena, která dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou, má špatné sny a budí se ze spaní.

Svého manžela označila za alkoholika. Až do osudného večera ale podle ní nikdy nesáhl k fyzickému násilí.

Vinu popřel

Lékař před soudem vinu popřel. „Nic takového jsem neudělal. Obvinění nepovažuji za relevantní,“ uvedl s tím, že sám přivolal policii poté, co zjistil, že žena není doma a dveře do domu jsou otevřené.

„Před vraty jsem viděl policejní auto, šel jsem se policistů zeptat, jestli jsou to oni. Sdělili mně, že si pro mě přijeli z důvodu, že jsem spáchal trestný čin. Zeptal jsem se jich jaký. Oni odpověděli, že zločin vraždy. Byl jsem tím konsternován,“ vypověděl obžalovaný muž a snažil se soud přesvědčit, že jako lékař životy zachraňoval, a ne je mařil.

Zároveň také odmítl, že by měl problémy s alkoholem. Zatímco podle jeho ženy vypil až pět lahví vína denně, on sám hovořil maximálně o jedné vypité „sedmičce“ za den.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám