Hlavní obsah

Životy jsem zachraňoval, ne mařil, hájil se lékař obžalovaný z pokusu o vraždu

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dříve jako lékař v nemocnici v Motole zachraňoval životy, teď ho obžaloba viní z toho, že se pokusil zabít svou ženu. Případ, ve kterém zřejmě sehrál svou roli alkohol, v úterý začal projednávat Krajský soud v Plzni.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u souduVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Byl to úžasný vztah. Já jsem chodila do práce, manžel byl doma, společně jsme rekonstruovali dům na Šumavě. Pořád jsem manželovi opakovala, že je to můj vysněný chlap, o kterého se mohu vždy opřít,“ popsala manželka první roky svazku.

Vysněný vztah se ale postupně začal rozpadat. Podle poškozené ženy kvůli tomu, že její manžel propadl alkoholu. „Byla doba, kdy zvládl i pět sedmiček vína denně,“ uvedla u soudu s tím, že se o muže starala a snažila se, aby se závislosti zbavil. „Velmi jsem si ho vážila. Na světě je sám, kromě mě nikoho jiného nemá,“ svěřila se.

Podle obžaloby chtěl ženu zabít

Žena čekala, že se vztah zlepší poté, co byl její muž čtyři měsíce hospitalizován v nemocnici kvůli problémům s patou. Jenže opak byl pravdou. „Po propuštění se jeho chování změnilo. Bouchal dveřmi, křičel na mě, že jsem kráva a svině. Nikdy jsem se ho ale nebála, nikdy se mě ani nedotkl,“ vypověděla.

Loni v březnu ji však Petr K. prý bezdůvodně napadl, když se večer dívala v obývacím pokoji na televizi. Přistoupil k ní zezadu a začal ji oběma rukama škrtit. „Úmyslně směřoval k usmrcení druhého,“ konstatovala státní zástupkyně Věra Brázdová.

Byli jsme na jedné lodi. Nebyly žádné hádky.
obžalovaný

Napadená žena byla v šoku, nakonec se ale ze sevření vymanila. „V jedné chvilce stisk pravé ruky povolil a mně se podařilo uniknout. Oběhla jsem konferenční stolek, sebrala bundu z věšáku a utekla. Až před domem jsem si uvědomila, co se stalo, že mě manžel chtěl zabít. Schovala jsem se u sousedů za túje a zavolala policii,“ popsala útok žena, která dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou, má špatné sny a budí se ze spaní.

Muž tvrdí, že nic neudělal

Bývalý elitní lékař v invalidním důchodu teď čeká na verdikt ve vazbě za zdmi plzeňské věznice na Borech. Pokud mu bude skutek prokázán, může si za mřížemi odsedět až 18 let.

U soudu obžalovaný vinu popřel. „Nic takového jsem neudělal. Obvinění nepovažuji za relevantní,“ vypověděl. Sám prý ze strachu přivolal policii poté, co zjistil, že jeho manželka opustila dům a vstupní dveře zůstaly otevřené.

Situaci u soudu označil za svízelnou a chování své ženy za zkrat. „Jako lékař jsem životy zachraňoval, ne je mařil,“ vysvětloval. Petr K. u soudu také řekl, že v den před „údajným trestným činem“ si otevřel jednu láhev vína. V osudný den pak vypil maximálně dvě deci, což prý potvrdila i dechová zkouška, kterou musel po příjezdu policistů absolvovat. „Zkouška byla negativní,“ uvedl muž.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný Petr K. před Krajským soudem v Plzni

Odmítá i to, že by měl problémy s alkoholem. Maximálně prý vypil jednu lahev vína za den, rozhodně nevykazoval rysy alkoholika. Vztah se svou ženou označil za bezproblémový.

„Byli jsme na jedné lodi. Nebyly žádné hádky, bylo to vyrovnané manželství. Jediný můj dotyk k ní bylo pohlazení, ne útok,“ uvedl s tím, že z lásky své ženě dokonce celý dům daroval.

Rozsudek v úterý nepadl. Soud bude pokračovat v dalších dnech výpovědí svědků. Manželka, která v domě nadále žije, a která pracovala jako zdravotní sestra, se chce s mužem rozvést.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám