Hlavní obsah

Čtyři roky vězení pro lékaře za rdoušení manželky zrušil vrchní soud, dal mu podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za napadení manželky hrozilo lékaři Petru K. (67) původně až 18 let za mřížemi, pak to vypadalo na čtyři roky, které mu letos v únoru vyměřil Krajský soud v Plzni, a nakonec nebude muset do vězení vůbec. Vrchní soud v Praze v úterý v odvolacím řízení trest zrušil a Petru K. uložil dvouletou podmínku a také povinnost podstoupit protialkoholní léčbu v ústavu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný Petr K. před Krajským soudem v Plzni

Článek

Verdikt vrchního soudu potvrdil v úterý Právu lékařův obhájce Marek Šťastný.

Státní zástupce původně obžaloval Petra K. z pokusu o vraždu, prvoinstanční soud však jeho jednání posoudil jako pokus o ublížení na zdraví s tím, že fyzický útok vůči manželce nebyl tak intenzivní, aby z něj bylo možné jednoznačně vyvodit závěr, že ji chtěl zavraždit. Vrchní soud se s právním posouzením skutku ztotožnil, ale pouze přeměnil trest.

Podle spisu Petr K. loni v březnu v rodinném domě na Šumavě bezdůvodně napadl manželku a začal ji rdousit.

„V jedné chvilce stisk pravé ruky povolil a mně se podařilo uniknout. Oběhla jsem konferenční stolek, sebrala bundu z věšáku a utekla. Až před domem jsem si uvědomila, co se stalo, že mě manžel chtěl zabít. Schovala jsem se u sousedů za túje a zavolala policii,“ popsala útok žena, která dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou, má špatné sny a budí se ze spaní.

Svého manžela označila za alkoholika. Až do osudného večera ale podle ní nikdy nesáhl k fyzickému násilí.

Vinu popřel

Lékař před soudem vinu popřel. „Nic takového jsem neudělal. Obvinění nepovažuji za relevantní,“ uvedl s tím, že sám přivolal policii poté, co zjistil, že žena není doma a dveře do domu jsou otevřené.

„Před vraty jsem viděl policejní auto, šel jsem se policistů zeptat, jestli jsou to oni. Sdělili mně, že si pro mě přijeli z důvodu, že jsem spáchal trestný čin. Zeptal jsem se jich jaký. Oni odpověděli, že zločin vraždy. Byl jsem tím konsternován,“ vypověděl obžalovaný muž a snažil se soud přesvědčit, že jako lékař životy zachraňoval, a ne je mařil.

Zároveň také odmítl, že by měl problémy s alkoholem. Zatímco podle jeho ženy vypil až pět lahví vína denně, on sám hovořil maximálně o jedné vypité „sedmičce“ za den.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám