Hlavní obsah

Čtrnáctiletí chlapci v dětském domově škrtili vychovatelku a chtěli utéct

Právo, Patrik Biskup

Je jim teprve čtrnáct let a už mají móresy jako protřelí kriminálníci. Loni v červenci chtěli tři mladíčci utéct z dětského domova v Houstouni na Domažlicku, a tak spunktovali přepadení vychovatelky, aby se dostali ke klíčům a penězům z pokladny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žena se jen horkotěžko ubránila, vděčit za to může hlavně fixačnímu límci na krku, neboť jeden z chovanců se ji snažil škrtit mikinou.

Případ začaly řešit soudy, projednávají ho odděleně podle místa trvalého bydliště jednotlivých aktérů. S ohledem na jejich nízký věk jim nehrozí žádný trest, soud může pouze uložit výchovné opatření. Tím nejpřísnějším je ochranná ústavní výchova.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeden z trojice chovanců se začal zpovídat před klatovským okresním soudem, kde za zavřenými dveřmi tento týden padl i verdikt. „Výsledek zatím nemohu sdělit, neboť rozhodnutí ještě není pravomocné. Do té doby nemůže být zveřejněno,“ řekl předseda senátu Jaromír Veselý.

Podle informací Práva jde o chlapce, který v inkriminovaný den vlákal vychovatelku do její pracovny, kde už číhal ve skříni schovaný jeho komplic. Ženě hodili přes hlavu mikinu, aby neviděla a mohli jí sebrat klíče, mobilní telefon a peníze z příručního trezorku. Jenže se jim nepodařilo vychovatelce zakrýt oči, tak jí mikinu omotali kolem krku, přičemž jeden z hochů začal utahovat rukávy a druhý ženě zakrýval rukou ústa, aby nekřičela.

Šlo prý o účelově plánovaný útok

„Něco takového jsem vůbec nečekala. Byl to šok, se štěstím se mi podařilo vymanit z jejich sevření. Pak už toho nechali,“ řekla Právu vychovatelka. Podle ní to nebylo poprvé, kdy ji chovanci napadli. „Tentokrát nešlo o nějakou akci ve zlobném afektu, ale o promyšlený a účelově plánovaný útok. Chlapci jsou si moc dobře vědomi toho, že pokud jim ještě není patnáct, tak je nikdo nepotrestá,“ dodala.

Sama je přesvědčena, že jde o následek demokracie, která prostupuje těmito výchovnými zařízeními.

„Jako dospělí jsme se dostali do pozice, že dětem děláme pořád nějaké ústupky. Pokud je tímto způsobem budeme dál vychovávat, stanou se pro společnost hrozbou,“ uzavřela vychovatelka.

Agresivní a pod dohledem psychiatrů

Podle informací Práva se souzený chlapec dostal do ústavní péče v roce 2009 kvůli fyzickému a psychickému násilí v rodině. Na nějakou dobu musel být dokonce pod stálým dohledem psychiatrů. „Dostává hysterické záchvaty a je velmi agresivní. Musí užívat léky na zklidnění,“ popsal chování hocha zdroj z ústavu.

Ze zprávy odborníků dále vyplývá, že je i velmi zdatným manipulátorem.

„Jedná účelově, vše má dopředu vymyšlené, naplánované. Jeho slovní projev je vulgární, chybí mu jakákoli sebekritika. Pozornost se snaží upoutat třeba i výhrůžkami sebevraždou,“ upozornili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám