Hlavní obsah

Člen ochranky v Radotíně bezdůvodně napadl muže, potvrdil soud

Muž, který pracoval jako člen bezpečnostní agentury pro pražskou městskou část Radotín, napadl před dvěma lety spolu s dalším kolegou mladíka na ulici bezdůvodně. Potvrdil to Městský soud v Praze. Rudolf Hozák dostal osmiměsíční podmíněný trest a musí se podrobit jak dohledu probačního úředníka, tak programu na zvládání agrese, sdělila mluvčí soudu Markéta Puci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oba členové ochranky zapojení do incidentu byli v minulosti opakovaně odsouzeni i za násilné trestné činy.

Senát městského soudu ve středu zamítl Hozákovo odvolání. Odvolání druhého obžalovaného Václava Váchy proti podmíněnému trestu v délce 26 měsíců musel vyloučit k samostatnému projednání, muž se totiž ke středečnímu zasedání nedostavil.

Hozák se podle verdiktu dopustil výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví. V dubnu 2015 napadl — údajně s kolegou Váchou z bezpečnostní agentury Security — třiadvacetiletého mladíka, který čekal s kamarádem na autobusové zastávce Nádraží Radotín. Hozák mu dal po krátké slovní rozepři pěstí do břicha, a když napadený muž upadl na chodník, nejméně jednou ho kopl do hlavy.

Svědek mluvil proti nim

Incidentu přihlíželi další dva zaměstnanci agentury, kteří později podobně jako Hozák s Váchou tvrdili policii, že mladík před zbitím sahal pro nůž, jenž měl za pasem. Soudy jim neuvěřily. Napadeného se navíc zastal náhodný svědek, který roztržku dvou drobných mladíků a čtyř statných členů ochranky pozoroval ze svého balkonu.

Zbitý muž, který z útoku vyvázl s odřeninami a krvácením z nosu, vypověděl, že se o několik hodin dříve zastal bezdomovce, jemuž útočníci nadávali. Prý mu kvůli tomu vyhrožovali fyzickou újmou a večer ho pak při procházení kolem zastávky poznali. Hozák i Vácha v hlavním líčení vypovídat odmítli.

Z rejstříku trestů vyplývá, že Hozák byl dříve trestán celkem čtyřikrát, naposledy za vydírání. Obžalovaný Vácha byl odsouzen třináctkrát a odpykal si roční vězení za ublížení na zdraví. Dopustil se také krádeže nebo přechovávání drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám