Hlavní obsah

Cizinec ve večerkách měnil falešná eura, prodejci se proti němu spojili na internetu

– Ústí nad Labem
Právo, ČTK, koc

Ústečtí kriminalisté zadrželi cizince, který dával do oběhu falešné dvouseteurové bankovky. Padělky byly natolik zdařilé, že je poznali až zaměstnanci bank. Bulharovi středních let zatím policisté prokázali 10 případů, odhadují ale, že jich bude mnohem víc. Obviněný muž je ve vazbě, hrozí mu až sedmileté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cizinec podle policie bankovky udával výhradně v prodejnách vietnamských obchodníků. „Téměř ve všech případech šlo o směnu. Odkoupení eur nabízel o 1,50 až dvě koruny výhodněji, než za kolik je obchodníci běžně kupovali," řekl novinářům vedoucí oddělení hospodářské kriminality Radim Vojáček s tím, že obchodníci padělky nepoznali. Upozornily na ně až banky, do kterých dávali své tržby.

Muže se podařilo zadržet právě zásluhou prodejců. „Měli jsme už z kamerových záznamů a svědectví vytipovaného člověka. Obchodníci mezi sebou komunikovali na internetových fórech, a když potom muž přišel do jedné z prodejen, majitelka ho poznala. Zavolala nejdříve známému, aby se ujistila, že jde o podezřelého, a potom i policii," vysvětlil Vojáček.

Policie pak našla pod polstrováním cizincova vozu dalších 16 falešných bankovek. Celkem jich podle Vojáčka dal do oběhu 51. „Předpokládáme, že případů má na svědomí víc. Zatím vyhodnocujeme kamerové záznamy a svědectví nejen z Ústeckého kraje, ale i z dalších částí republiky," doplnil Vojáček.

Bankovky byly velmi zdařilé. Byly opatřené hologramy, měly jiná sériová čísla i vodoznak. Padělky tohoto typu se podle kriminalistů vyskytují od jara 2012 v celém Česku, odhaleno jich bylo už kolem sedmi stovek. „Obviněný nespolupracuje, nevíme tedy, jestli bankovky sám vyráběl, nebo jen distribuoval. Zda je členem nějaké organizované skupiny," dodal Vojáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám