Hlavní obsah

Cizincům, kteří na Brněnsku zavraždili seniora, soud potvrdil 17,5 roku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 17,5 roku za mříže poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci dva cizince původem z Ruska Magomeda Moldijeva Israilova a uprchlého Sajdchusejna Naurbajeva za to, že v roce 2015 zavraždili seniora v Žabčicích na Brněnsku. Zároveň oba vyhostil z České republiky na dobu neurčitou. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 22. ledna. Mužům za vraždu hrozilo 20 let až výjimečný trest.

Magomed Moldijev Israilov u olomouckého vrchního soudu.Video: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Bylo bez důvodných pochybností prokázáno, že vraždili právě obžalovaní. Usvědčily je nejen výpovědi svědků, ale také třeba DNA z místa činu. Jejich odvolání jsme proto zamítli jako nedůvodné,“ vysvětlil Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik. Trest, který je v polovině zákonné sazby (15 až 20 roků), je podle něj přiměřený. „Odpovídá okolnostem případu i osobám pachatelů,“ dodal mluvčí.

Foto: Petr Marek, Právo

Magomed Moldijev Israilov u olomouckého vrchního soudu.

Obžalovaní dostali na vloupání do rodinného domu v Žabčicích tip od neznámého člověka. Po společné domluvě pak 26. května 2015 do domu vnikli se zamaskovanými obličeji a vyzbrojeni krátkými střelnými zbraněmi. Majitele domu fyzicky napadli, svázali mu ruce i nohy, přes ústa mu dali pruh látky. Poté čtyřiasedmdesátiletého muže delší dobu fyzicky napadali, kopali ho a bili pěstmi po celém těle včetně hlavy.

Násilník dostal u soudu nižší trest. Oběť totiž požádal o ruku

Koktejl

Nešťastník utrpěl mnohačetná zranění včetně zlomenin několika žeber. Seniora poté udusili. V šatní skříni následně založili požár a s cennostmi odjeli do Rakouska. Israilov vinu nikdy nepřiznal. Tvrdil, že na vraždě se nijak nepodílel.

Reklama

Výběr článků

Načítám