Hlavní obsah

Cifršpióna Kudlíka stíhání zničilo, vypověděli u soudu jeho blízcí

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční, rodinné a zdravotní problémy, ztrátu uplatnění a společenské prestiže. To vše zažil kvůli svému 15letému trestnímu stíhání bývalý ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ) Jiří Kudlík. Definitivně očištěn byl až v dubnu 2012, nyní žádá od státu devítimiliónové odškodnění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Někdejší ředitel Finančního analytického útvaru Jiří Kudlík

Článek

Právě rozsah škod, které mu letitá kauza způsobila, prokazoval Kudlík, jeho příbuzní a přátelé ve středu před Obvodním soudem pro Prahu 2.

„Když už byl nezaměstnaný, stále jsme se stýkali, ale nemluvilo se o ničem jiném, než co se mu přihodilo,“ popsal proměnu svého spolužáka z gymnázia a kamaráda Pavel Marvan.

O Kudlíkovi si v té době jeho přátelé mezi sebou vyprávěli jako o „tuneláři“, který skončí buď ve vězení, nebo jako zametač ulic.  „Kde je ten tunelář, proč nepřišel?“, ptali se prý spolužáci na třídních srazech. „Možná to mysleli žertem, pro něj to ale byla vážná situace,“ poznamenal Marvan.

„Nevyčíslitelná škoda”

Kudlík byl nejprve od roku 1997 stíhán jako člen organizované zločinecké skupiny vedené Pavlem Tykačem, kterému prý měl umožnit vyvedení jedné a čtvrt miliardy korun z CS Fondů. Nezastavil totiž podezřelou transakci, na niž ho měl upozornit šéf Úřadu pro cenné papíry Ján Veverka. Policie případ sice odložila, v roce 2006 ale začala Kudlíka znovu stíhat. Podle svědků ho zlomilo, když byl v roce 2010 obžalován.

„Stát způsobil manželovi, dětem, rodině škodu, která je nevyčíslitelná,“ uvedla před Obvodním soudem pro Prahu 2, který o odškodnění rozhoduje, Kudlíkova manželka Miroslava. Při emotivní výpovědi se rozplakala.

Jazykově vybavený Kudlík, který se předtím staral o projekty financované ze strukturálních fondů EU a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) ho za svůj resort jmenoval koordinátorem přípravy zavedení eura, najednou nemohl sehnat práci.

U soudu svědčili i oba Kudlíkovi synové nebo spoluhráč z volejbalu. I oni popsali obrovskou proměnu, jíž prošel zejména po psychické stránce.

Samotný Kudlík nakonec vyhledal pomoc psychiatra. U soudu si kvůli nervozitě vypomáhal při výpovědi poznámkami. Vracel se k průběhu policejního vyšetřování případu, své pozdější nezaměstnanosti i vlastním zdravotním problémům.

„Přestal jsem věřit ve spravedlnost,“ komentoval své někdejší stíhání. Se státem by se prý býval na odškodnění dohodl, žádná nabídka mu ale předložena nebyla.

Zda a jak vysoké odškodnění Kudlíkovi nakonec vyplatí, by mohl soud rozhodnout už koncem dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám